21 d’oct. 2012

El despenjador

Segons el diccionari de l'IEC un penjador és un "instrument, que serveix per a penjar-hi alguna cosa", i penjar és "fer aguantar (alguna cosa) per la seva part superior sense res que la sostingui per sota". Segons el mateix diccionari, despenjar és "fer cessar d’estar penjat". En canvi, despenjador no hi surt. Si que surt al Diccionari català-valelcià-balear: despenjador-ora, "instrument que serveix per a despenjar".

Hi ha penjadors que també serveixen per a despenjar? Sí. Què pot despenjar un penjador? Qualsevol cosa, per exemple, un abric, la tovallola, el que sigui que intentis penjar-hi. I aquesta és la gràcia, ho fa quan li dona la gana. Amb els penjadors d'abans, de contrastada eficiència, en general no hi havia el perill del despenjament arbitrari. Sobretot si es feia servir el penjador més eficient de tots, un bon clau clavat a la paret, la biga o la porta. En aquest cas, ni una bona ventada en despenjava el que hi haguessis penjat. Però l'eclosió del món del disseny, amb tots els seus progressos i les seves meravelles, ha fet possible aquesta nova generació de penjadors que despengen.

Ara a algunes cases hi ha penjadors en els que és impossible penjar-hi res ni un instant: per molt que ho intentis, veus com la peça de roba, tan bon punt la hi deixes, comença a lliscar lentament (o amb tota rapidesa), de manera que en un batre d'ulls ja la veus a terra. Tot evoluciona amb una gran rapidesa.