31 de març 2022

Somnis i records

Diuen que quan dormim tothom somia, i que la diferència, a banda del contingut dels somnis, és que després hi ha gent que recorda els somnis, i gent que no.

Si això és així, podria passar que un dia (una nit), algú somiï que, per exemple, fa uns mesos va tenir una conversa amb un parent o conegut seu. Després, quan es desperta, no recorda el somni. Però el seu inconscient no l'oblida i, un dia, pel motiu que sigui, potser aquella conversa somiada es fa conscient. Però no com a part d'un somni passat, sinó com una suposada conversa real de fa temps amb aquella persona.

Potser, després, un altre dia, "el somniador" es troba amb l'interlocutor del seu somni, i li diu: "Recordes el que vam parlar aquell dia?" I llavors l'altre potser li contesta que no recorda la conversa, o potser li diu que aquella conversa no va existir mai.

Si el contingut del somni és important i "avantatjós" de cara als interessos del somniador, potser serà difícil que abandoni la certesa que aquella conversa va existir. Perquè a més, ell "recorda perfectament aquella conversa". "Amb tota mena de detalls", "com si hagués passat ahir!"

Això que he explicat és una possibilitat molt inversemblant? O pot ser que sí, que de vegades passin coses així? Pot ser que el món dels records de vegades "també" estigui contaminat per aquests falsos records originats durant els somnis?

I si com a hipòtesi això és possible, haig d'acceptar, per tant, que part dels meus records potser tenen aquest origen? És a dir, que part dels meus records són invencions meves, ja que no he sabut evitar la conversió d'una fantasia en un fet presumptament real.

Jo gairebé no recordo mai el que he somiat. Dic "el que he somiat" perquè accepto, pel fet que ho diuen els entesos, que encara que no ho recordi, mentre dormo el meu cap ha estat somiant.

D'altra banda, el contingut dels meus somnis recordats són ben poc fantasiosos, gairebé sempre són escenes quotidianes, gens especials, coses que encaixarien perfectament en un dia meu normal. Tinc poca imaginació onírica: no tinc (o no recordo) somnis terrorífics, ni surrealistes, ni de bacanals, ni d'altres situacions insòlites o excepcionals. No res de tot això, al contrari: tot ben prosaic.

Suposo que aquest tipus de somnis (recordats o no), a causa precisament de la seva normalitat poden afavorir més que, en un moment determinat, siguin considerats per la meva ment, alguna vegada, "com a fets reals", esdevinguts de debò. A diferència dels somnis inversemblants, extrems, etc. d'altres persones. Que a causa de la seva mateixa naturalesa, ja és més difícil, o impossible, que s'incrustin en la part del cervell dels records reals, dels fets veritablement viscuts (llevat, és clar, que hi hagi alguna patologia mental que afavoreixi aquest tipus de confusions, però aquesta ja és una altra història).

Sobre aquest tema, m'agrada recordar el que em va passar quan tenia divuit o dinou anys. La nit entre un divendres i un dissabte vaig somiar que feia el que normalment feia el dissabte, i quan em vaig llevar, estava convençut que ja era diumenge. I me'n vaig anar al lloc on havia quedat amb un parell d'amics.

Naturalment, no va aparèixer ningú i, al cap d'una hora, cansat d'esperar, vaig tornar cap a casa. En algun moment em vaig adonar del que havia passat, que jo "havia somiat el dissabte", un dissabte que, naturalment, encara havia de passar. 

En aquell cas, descobrir la trampa, la confusió, la transformació inconscient del somni en record va ser fàcil de veure... però, sempre és així de fàcil? Sempre és fàcil, sobretot quan els records ficticis emergeixen després d'anys d'haver sigut somiats?

18 de març 2022

Contra la paret

Una vorera ampla. D'esquena i a tocar del carrer, un noi quiet, amb un casc de bici posat. De cop es posa a córrer i es tira de cap contra la paret que té al davant. Després de l'impacte cau a terra. Passen uns segons, llavors s'aixeca a poc a poc, camina fins que es torna a situar a l'altra punta de la vorera. Mira cap a la paret, s'espera una mica, quiet, i llavors es posa a córrer i es torna a tirar de cap contra la paret.

El veig quan jo estic una mica lluny, i quan arribo a la seva alçada s'acaba de clavar el tercer cop de cap. Mentre encara està a terra, quiet, li dic si està bé. Em diu que sí, que no passa res, que me'n vagi, que està fent "una acció".

Em quedo desconcertat. Miro al voltant, a veure si hi ha algú que l'està filmant (hi ha gent que fa coses tan estranyes...). No veig ningú. Com que no em moc, ell insisteix perquè me'n vagi, però no ho faig. Penso què haig de fer, però dubto. Quan estic a punt de dir-li que si no para trucaré a la guàrdia urbana, llavors arriba un noi més decidit que jo i li diu que ja n'hi ha prou, que l'ha vist des de lluny, que pari de fer aquestes coses, que es farà mal. 

Parla amb seguretat, autoritari, no com jo, que ho feia indecís. I el noi que encara està a terra llavors s'aixeca i, amb la mirada baixa, sense dir res, s'acosta a una bici que hi ha a la vora, tirada a terra, l'aixeca, hi puja amb dificultats i se'n va. Pedala amb poca traça, però manté l'equilibri.

Amb el noi que ha arribat ens mirem. Jo no sé què dir, i ell diu: "Quines coses més rares!" I després segueix el seu camí.

Em quedo sol, immòbil, desconcertat. Al cap hi tinc incrustades les imatges del noi estavellant-se contra la paret, el cop sec del casc, ell  caient a terra. Era un noi de potser uns 25 anys, bastant gras. Tenia una cara estranya, botida, poc expressiva. Feia la sensació que patia algun problema mental. Penso: estarà ja una altra vegada, a un altre carrer, clavant-se cops de cap contra una paret? Què li deu passar? Quina deu ser la seva vida? Quines persones té al seu voltant...?

Penso en el noi, veig la seva cara estranya, i sento a dins meu l'impacte del seu casc contra la paret. I sento també una altra cosa: abans que jo arribés a la seva alçada i m'aturés, he vist com pel seu costat hi passaven cinc persones. Cinc persones que han vist alguna de les vegades que ell corria contra la paret i s'hi tirava de cap, cinc persones que han sentit el cop de l'impacte, i que l'han vist caure a terra, cinc persones que, quan han passat just pel seu costat, han fet com si no el veiessin i, sense aturar-se, han seguit caminant, aparentment del tot tranquil.les. Com si aquell noi fos invisible, inexistent, com si qui s'estimbés contra la paret fos un ninot de goma, com si el cop del casc contra la paret fos insonor, com si allí no passés res anormal... 

Unes hores després, a la tarda, estic al tren. Miro per la finestra, veig els camps i els boscos com van passant, com van quedant enrere... I penso en el noi, i sento com, lentament, el trasbals que m'ha causat també va quedant enrere; el noi amb el seu aspecte de malalt mental, les seves envestides contra la paret, el seu cos estès a terra... tot van quedant enrere, com els arbres i els camps que veig passar a través de la finestra... 

Al final, veig que queda convertit en això, només un text, paraules. Que estrany, tot plegat...

11 de març 2022

Santa Rita

L'Adela és florista. Té una clienta que cada mes li compra un ram de roses. Sempre iguals, roses vermelles petites. Un dia, la clienta li explica per què li compra regularment els rams de roses: porta les roses a Santa Rita, patrona dels impossibles. L'Adela llavors li demana si li podria dur a Santa Rita un ram de part seva, perquè a ella també li convé molt que se li resolgui un impossible. La clienta li diu que quan ella du el seu ram, ja demana també pels impossibles de la gent que coneix, que no cal el segon ram. Que inclourà en les seves peticions la de l'Adela. 

No li explica a l'Adela quina és la seva pròpia petició, i l'Adela no li ho pregunta. En canvi, l'Adela sí que li explica una mica el seu problema, el seu desig: que el seu fill canviï. És alcohòlic, i de propina amb malaltia mental. Diu que té un caràcter difícil, canviant, i que sobretot quan beu, es torna una persona absolutament insuportable, de vegades bastant agressiva. Tant, que més d'una vegada han hagut d'avisar la policia, i ja ha passat per la presó, per temes relacionats amb el mercadeig de drogues. Però malgrat tants desastres no hi ha manera que es decideixi a buscar ajuda per tal de gestionar millor els seus problemes mentals, i els seus problemes d'addiccions: no vol saber res de psicòlegs ni psiquiatres, i no es planteja tampoc deixar la beguda, tot i que, per a ell, un parell de cerveses són com dinamita a dins del seu cervell.

A dins de la floristeria, l'Adela un dia m'explica això. La part de Santa Rita i les roses, perquè la història del seu fill ja la conec des de fa temps. 

Quan m'ho explica penso que l'Adela potser li hauria de demanar a Santa Rita que l'ajudés a ella. A canviar ella, i que així deixés de sentir-se culpable a causa d'aquest desastre de fill que té. Una culpabilitat sense cap sentit, perquè l'únic responsable de la vida del seu fill (té ja 38 anys) és el seu fill. És molt trist, és clar, i encara més per a una mare, però si el fill no vol canviar, o no vol fer els esforços que hauria de fer per canviar, no hi ha res a fer. 

A més, és obvi que el patiment de l'Adela no canvia la situació del seu fill, gens ni mica. I a banda de ser un patiment inútil, és tòxic i destructiu. A causa d'aquest patiment, la vida de l'Adela és molt pitjor: ella mateixa es va fent mal, i arribarà un dia que, a causa de l'acumulació de malestar i tristesa, potser es posarà també literalment malalta.

Si Santa Rita fa miracles, potser podria començar per aquest: que l'Adela fos capaç de canviar una mica i no viure tan torturada... Ja seria un bon miracle! 

1 de març 2022

Pantalons amb gatera / 2

Encuriosit a partir de les explicacions del Joan Pintor sobre els pantalons que duia quan era petit, busco a internet informació sobre els pantalons amb gatera. Però d'aquí, d'Espanya en general, no trobo res (la veritat és que busco poc, i malament; no se m'acudeixen paraules clau "adequades", i me'n canso de seguida). En canvi, de fora trobo això, i a més actual:

"Ver a un niño pequeño ponerse de cuclillas en la calle, en el parque o incluso en un centro comercial y hacer sus necesidades fisiológicas a plena luz del día, con la naturalidad de quien va al baño, es tal vez la escena que más choca a los "laowai" (como se llama a los extranjeros en China) en la Pekín contemporánea. Para que tengan esa libertad de movimiento, muchos bebés chinos usan el tradicional "kai dang ku", unos pantalones abiertos en la parte del trasero. (...) Como resultado, las áreas públicas quedan sucias, con mal olor y en riesgo de atraer bichos y enfermedades. Esta situación es aún más frecuente en el interior del país." (1)


Quan torno a anar a veure el Joan Pintor li duc aquestes fotos, i li fan la mar de gràcia. Però em diu que els pantalons que feien servir al seu poble eren diferents, visualment més discrets: en lloc d'una rodona retallada com a la Xina, tenien al darrere un gran tall vertical. Un tall que, si t'aclofaves, deixava el cul a l'aire. Però que si estaves dret el cul no es veia. 

Una altra estona parlo amb l'Ángela, i em diu que ella també recorda aquests pantalons, tal com els descriu el Joan Pintor. L'Ángela vivia de petita a un poble de la província de Burgos, i el Joan a un de la província de Saragossa. (2)

--
(1) Vivian Oswald. "Kai dang ku: por qué genera debate en China que muchos niños usen pantalones con un agujero en el trasero", BBC, 9/1/2018. www.bbc.com/mundo/noticias-42615894
(2) Al Joan li explico que al seu poble, actualment, es veu que només hi queden uns 25 habitants (viquipèdia dixi). I es queda parat, perquè quan ell era petit, als anys 40, passaven dels 500.