1 de març 2022

Pantalons amb gatera / 2

Encuriosit a partir de les explicacions del Joan Pintor sobre els pantalons que duia quan era petit, busco a internet informació sobre els pantalons amb gatera. Però d'aquí, d'Espanya en general, no trobo res (la veritat és que busco poc, i malament; no se m'acudeixen paraules clau "adequades", i me'n canso de seguida). En canvi, de fora trobo això, i a més actual:

"Ver a un niño pequeño ponerse de cuclillas en la calle, en el parque o incluso en un centro comercial y hacer sus necesidades fisiológicas a plena luz del día, con la naturalidad de quien va al baño, es tal vez la escena que más choca a los "laowai" (como se llama a los extranjeros en China) en la Pekín contemporánea. Para que tengan esa libertad de movimiento, muchos bebés chinos usan el tradicional "kai dang ku", unos pantalones abiertos en la parte del trasero. (...) Como resultado, las áreas públicas quedan sucias, con mal olor y en riesgo de atraer bichos y enfermedades. Esta situación es aún más frecuente en el interior del país." (1)


Quan torno a anar a veure el Joan Pintor li duc aquestes fotos, i li fan la mar de gràcia. Però em diu que els pantalons que feien servir al seu poble eren diferents, visualment més discrets: en lloc d'una rodona retallada com a la Xina, tenien al darrere un gran tall vertical. Un tall que, si t'aclofaves, deixava el cul a l'aire. Però que si estaves dret el cul no es veia. 

Una altra estona parlo amb l'Ángela, i em diu que ella també recorda aquests pantalons, tal com els descriu el Joan Pintor. L'Ángela vivia de petita a un poble de la província de Burgos, i el Joan a un de la província de Saragossa. (2)

--
(1) Vivian Oswald. "Kai dang ku: por qué genera debate en China que muchos niños usen pantalones con un agujero en el trasero", BBC, 9/1/2018. www.bbc.com/mundo/noticias-42615894
(2) Al Joan li explico que al seu poble, actualment, es veu que només hi queden uns 25 habitants (viquipèdia dixi). I es queda parat, perquè quan ell era petit, als anys 40, passaven dels 500.