11 de març 2024

L'Eudald, els gelats i els iogurts

L'Eudald em convida a dinar, una paella d'arròs amb ceba que ha fet ell, i una cassola d'aletes de pollastres fetes a foc lent, sense oli, que ha fet la seva filla, la Maite. Els dos plats la mar de bons.

De postres, l'Eudald treu uns iogurts i uns gelats caducats, i llavors encetem una animada conversa sobre aquest tema de les caducitats dels aliments, sobre fins a quin punt són fiables les dates que posen, si és més important, més aconsellable, refiar-se del seu gust i olor, etc.

És un tema que als dos ens interessa, i en parlem una bona estona. Mentre en parlem, ell es va menjant, ben content, assaborint-lo, un gelat que, a causa de la mala pinta que té, jo no m'hauria atrevit ni a tastar-lo. Sens dubte, ell és més valent que jo (o més imprudent). Mentre ell es menja el gelat, jo em menjo un iogurt, també ben caducat, però me'l menjo tranquil, perquè segons la meva experiència en menjars caducats, en general els iogurts resisteixen bé el pas dels dies.

L'Eudald sempre està content, quan el vaig a veure. Si visquéssim més a la vora hi aniria més sovint. Hi aniria més sovint perquè, a més d'altres temes de conversa, d'aquest dels menjars caducats menjables no se'n pot parlar amb naturalitat amb molta gent... De manera que cal aprofitar les ocasions que es presenten.

Uns dies després, trobo pel carrer uns iogurts (caducats), i me'ls emporto ben content cap a casa. Estan en perfectes condicions. Me'n menjo tres, un darrere l'altre, i el quart el barrejo amb la llet d'una ampolla de litre i mig que m'havia trobat dos dies abans, naturalment també caducada, però en bon estat. Després, deixo el pot amb aquesta llet barrejada amb iogurt a dins d'un armari, tal com feia una dona de fer feines que tenien els meus pares quan jo era petit (la Carmen gallega). I al cap de dos dies tinc un litre i mig de iogurt líquid la mar de bo, que llavors fico a la nevera i me'n vaig bevent cada dia una mica.

Alguna estona hauré de telefonar a l'Eudald i explicar aquestes troballes, i l'elaboració del iogurt a dins de l'armari... segur que li interessarà.