25 de març 2023

Panets

El Joan Pintor normalment no es menja tots els panets que li arriben quan, en dies alterns, li porten el menjar cuinat per als diferents àpats de la setmana. Com que li sobren panets, de vegades en dóna als coloms o a les cotorres. 

Jo alguna vegada també me n'havia endut algun, fins que vaig llegir la llista d'ingredients i em vaig quedar esgarrifat. Vaig pensar: com pot ser que, en un petit panet, s'hi puguin posar tantes coses? En un panet que, en teoria, hauria d'estar fet de pa, és a dir, només amb farina, aigua, llevat i, eventualment, un pessic de sal. Reprodueixo a continuació la llista d'ingredients dels panets del Joan, per tal que ningú no es pensi que sóc un exagerat:

"Harina de trigo integral, agua, azúcar, sal, aceite de girasol (aceite de girasol refinado, antiespumante E-900, antioxidantes E-304 y E-306), vinagre (vinagre de vino blanco, conservante E-220), margarina vegetal (aceites y grasas vegetales de palma y girasol, agua, mantequilla, sal, emulgente E-322 y E-471, aroma natural, acidulante E-330, colorante E-160), levadura liofilizada (levadura natural, agente de rehidratación alimentaria E-491), mejorante para panadería (antiaglomerante E-170, emulgentes E-472e y E-471, harina de trigo, agente de tratamiento de la harina E-330, encimas), conservador E-282." (1)

D'altra banda, també és veritat que tot és segons com es miri. I encara sort, que hi hagi aquest servei de menjar a domicili finançat per l'Ajuntament per a persones en situacions de vulnerabilitat com el Joan Pintor... D'acord, això és una sort. ¿Però, realment costaria molt, que en lloc de portar-li panets amb tants additius, li portessin panets "de només de pa"?

--
(1) Cada panet va a dins d'unes bossetes de cel.lofana, en les quals hi ha la composició que he reproduït. També diu que el fabricant és pans.cat i, al web d'aquesta empresa, expliquen: "pans.Cat neix bàsicament per l'interès de millorar la qualitat del pa dels menjadors escolars. (...) Pel camí s'hi han afegit un bon nombre de residències i Casals d'avis, menjadors socials (...)".