12 d’ag. 2016

Orins urbans

Al costat d'un contenidor una dona s'abaixa els pantalons i, sense abaixar-se les calces perquè no en porta, amb tota naturalitat i sense cap mena de pudor s'aclofa i es posa a pixar. Quan acaba, s'aixeca, s'apuja els pantalons, se'ls corda, agafa un parell de bosses de plàstic que té al costat i segueix vorera enllà. Va deixada, bruta, i per la mirada i la manera com es mou penso que pot molt ben ser que tingui alguna malaltia mental. Un tant per cent elevat de gent que viu al carrer té problemes mentals.

Més tard, a un altre barri, a una plaça trobo tres nois, dos asseguts a un banc i l'altre estirat per terra. Els tres tenen els cabells llargs, fregallosos, bastant bruts, com la roba que duen. Tenen pinta de ser estrangers. Al costat tenen tres immenses motxilles, algunes bosses de plàstic i quatre gossos de raça indefinida, voluminosos, llanosos, dormint.

Els gossos, com tots els gossos, quan els vingui de gust pixaran on els vingui de gust. Com que són grans, faran bons bassals. Els tres nois quan en tinguin necessitat es probable que busquin algun racó, per fer els seus rius. Segur que el seu pressupost no els permet anar als bars a prendre's cafès per tal que els deixin anar al lavabo.

L'endemà, al Passeig del Born veig uns urinaris públics. Són només per homes, ja que de fet pixes al mig del carrer, la diferència és que hi ha una mica de protecció lateral i que el pixum queda recollit. Faig la prova, i trobo el disseny bastant encertat. I la mala olor no és insuportable, diria que fins i tot raonable, tenint en compte que són urinaris sense descàrrega d'aigua: recullen el pipí i prou. Al costat hi ha un vàter també públic, com aquests de les obres, amb porta. Hi dono un cop d'ull i trobo que el vàter està raonablement net. Sí, les dones també pixen, hi han pensat.

Bé, parlo de pixar perquè és l'evacuació que ens genera més urgències, pel que fa a defecar en general ens podem demorar més, llevat que tinguem alguna emergència, alguna diarrea... Vivim al segle XXI, fem servir internet, algú entén la teoria de la relativitat, però seguim pixant i cagant com els primers homínids, com els primers simis, com els primers mamífers fa milions d'anys...

Torno als urinaris del Born. Felicitats per la iniciativa a qui correspongui. Per alguna cosa es comença. Ara el que cal és que es vagin generalitzant i millorant aquestes iniciatives. D'acord, és possible que la dóna que pixava aclofada i sense vergonyes ho segueixi fent igual, encara que tingui un lloc més adequat per pixar. El seu problema segur que és més complicat, és una altra història... Una altra història en relació a la qual també caldria fer alguna cosa. Caldria... i hi ha gent i entitats que la fan, que se n'ocupen, i és admirable la seva feina.

Al marge de les persones com ella, en general la gent que pixa al carrer és perquè ja té plena a vessar la bufeta i no té una opció millor. Arriba un punt que la urgència fisiològica empeny, obliga. També és veritat que hi ha de tot, hi ha gent incívica per vocació, però segurament és una minoria.

La majoria, segur que prefereix pixar a un lloc apropiat (si es té a l'abast) i no cometre conductes incíviques com la de pixar pels racons o entre els cotxes.

Els gossos, és clar, són una altra història, a l'hora de pixar ells tenen patent de cors.