11 de març 2020

Puré i teologia

Faig puré de patata de sobre (trobat), amb cigrons cuits (trobats, després congelats i ara descongelats), amb una mica de sal, oli, comí i gingebre (tot això comprat). De postres, un tros de torró d'Alacant (trobat), i una taronja (comprada).

Mentre dino, fullejo "¿Existe Dios?", de Hans Küng. Fascinant: gairebé 1000 pàgines (és un d'aquests llibres que si et cau al peu et fa mal), plenes d'erudició i de grans argumentacions (i ho dic sense cap mena d'ironia), això sí, tot per acabar amb una conclusió de "Catecisme de Primer Grau" (el primer que jo vaig tenir, crec que durant la preparació de la primera comunió, al voltant dels set anys): "Déu existeix perquè Déu existeix".

L'altra cosa que em fascina d'aquest llibre, tan extens, tan ben documentat, amb el munt de cites i referències que conté, és la capacitat de l'autor per gestionar "aquest text oceànic", desmesuradament extens, sobretot tenint en compte que està escrit "abans dels ordinadors". Sens dubte, Hans Küng tenia un cap molt privilegiat, amb independència que totes aquestes capacitats i tot aquest esforç intel.lectual i teològic al final desemboqui en la conclusió "màgica" que ja he apuntat.

PD: El llibre de Hans Küng és, com el puré, els cigrons i el torró, "trobat", en concret al costat d'un contenidor, junt amb altres llibres de teologia (alguna altra estona potser parlaré d'algun altre llibre d'aquests). Suposo que la propietària (hi surt el seu nom, fins i tot hi ha una targeta amb l'adreça), es deu haver mort, i els familiars (o qui sigui), han trobat aquesta manera de desfer-se de part de les seves pertinences. És un bon recordatori: tots acabarem igual, morts, i tot allò material que estimem, més aviat o més tard (segurament aviat, potser de manera fulgurant), anirà a un abocador. I ja que hi som, potser encara podríem entretenir-nos (mentre encara vivim), amb aquesta altra divagació: A "quin" abocador ens agradaria que anessin a parar les nostres coses? Quines són les nostres preferències? Bé, potser d'aquesta idea fins i tot en podria sortir alguna nova iniciativa empresarial, "pensi en el futur dels seus objectes estimats, triï el seu abocador preferit". Ves a saber...