3 de nov. 2024

El Joseph, el Domingo i altres

Feia setmanes que no el veia. Trobo el Joseph assegut a un banc, sense la seva motxilla habitual. Em diu que ja no capta, que ja te la paga que li ha gestionat la treballadora social. Amb aquests diners, paga l'habitació (que també li ha buscat la treballadora social), el menjar, i encara n'hi queden. S'arremanga la camisa fins al capdamunt i m'ensenya el bíceps, em diu que s'hi tatuarà un escut del Barça, i amb la mà me n'indica la mida, tan gran com ho permet el gruix del braç.

"T'arribaran els diners? Deu ser car." Diu que li costarà 180 euros, i riu; se sent ric, amb la paga que ara té. Veu que miro la llauna de cervesa que té al costat, i em diu que beu poc, i només cervesa, que vi ja no en beu mai. "I l'ull, com et va?" I em diu que l'ull fantàstic, que és perfecte, i fa cara d'una gran satisfacció (l'ull que li van posar quan en va perdre un a causa d'una infecció primer descuidada i després mal tractada).

Xerrem una estona més i, quan ens acomiadem, me'n vaig amb una sensació estranya, una mica desconcertat, tot pensant en la gestió d'algunes ajudes socials, que complicat que és tot...

Un altre dia em trobo el Domingo, assegut al davant d'una església (Santa Tereseta del Nen Jesús), amb el got a la mà, el braç estirat i cara de desvalgut. Una bona actuació. De moment ell no em veu, i m'agrada contemplar-lo... Quan em veu, se li transforma la cara i, quan m'hi acosto comença a parlar animadament pels descosits, no para. 

Al cap d'una estona li dic que haig de marxar, i ell em diu que m'acompanya. Està clar que té moltes ganes de seguir xerrant. M'adono que camina amb més dificultats, es va envellint; diu que té les articulacions dels genolls i dels malucs fumudes, que potser n'hi haurien d'operar alguna. Quan ens hem apartat una mica de l'església on captava es fica la mà a la butxaca i en treu un rellotge impressionant, gran, gruixut, feixuc, llampant. Té tota la pinta, l'aspecte, de ser un rellotge car, tot i que suposo que deu ser una falsificació, però ben feta. Mentre se'l posa al canell li dic que és ben espavilat, i ell diu que és clar, que quan capta ja sap que se l'ha de treure.

"On dormiràs, aquesta nit?" Diu que a una pensió, i es toca una ronyonera que es veu plena, diu que hi deu tenir cinquanta euros, entre monedes i bitllets. "També et donen bitllets?" I diu que sí, que de vegades.

Seguim caminant, i quan li pregunto a on anirà ara, em diu que a l'Estació de Sants, i quan li dic que anem en direcció contrària, em diu que és igual. I així, caminant junts "en direcció contrària" va canviant el lloc al qual diu que anirà a continuació, llocs que anem deixant enrere, que si el mercat tal, que l'església aquella... Com que camina a poc a poc (el mal de genolls i malucs és real, i és estrany que no li facin mal més coses, amb la vida que ha fet de moltes nits dormint amb cartrons), al final li dic que a mi se'm fa tard, que haig de caminar més de pressa, perquè si no tancaran allí on vaig. I llavors ens acomiadem.

Un altre, l'Edi (no recordo bé el nom, potser no és aquest). Capta a una cantonada a la vora de casa de la Lívia. Abans, quan passava davant seu li deia si volia un cafè o cafè amb llet, i li duia, o ell el venia a buscar al bar on anem de vegades amb la Lívia al matí a prendre un cafè. Un dia vam quedar amb l'Edi que li duria el cafè amb llet quan nosaltres sortíssim del bar, i quan li vaig dur ell havia desaparegut. Em vaig esperar una estona (la Lívia va marxar), i com que no apareixia, al final vaig seure a un banc que hi ha a la vora i me'l vaig veure jo, el seu cafè amb llet.

Un altre dia em va dir que vindria al bar a buscar ell el cafè amb llet, i quan va venir va demanar també una pasta, sense dir-nos res. Ens ho va dir després el cambrer, quan abans de marxar vam pagar (més ben dit, quan va pagar la Lívia, perquè tinc aquesta sort, que sempre paga ella). La Lívia li va començar a agafar mania, a l'Edi, la veritat és que amb una mica de raó. És veritat, és una mica fresc, però alhora molt simpàtic, rialler, bromista, i aquesta forma de ser també s'ha de valorar. De tota manera, ha arribat un punt que jo he començat a evitar passar per "la seva cantonada", l'evito...

Al carrer, com a tot arreu, captant hi ha tota mena de persones. Per exemple, quan l'Edi no és a la seva cantonada, de vegades hi ha, pocs metres més enllà, un altre captaire, negre com ell. Només hi és quan no hi és l'Edi, suposo que es deuen conèixer i es deuen posar d'acord. Si veig que hi ha aquest altre, li pregunto també si vol un cafè o cafè amb llet. A diferència de l'Edi, que és molt extravertit, aquest és tot el contrari: tímid, discret, amb el somriure d'una persona una mica espantada. A banda de preguntar-li si vol un cafè, fins ara no tenim més conversa.

Després hi ha totes les altres persones del barri que dormen a un caixer, a sota del voladís d'un edifici, al davant d'una botiga tancada... Deunidó, els que hi ha... Cadascú amb la seva història, les seves motxilles, suposo que amb les seves tristeses, la seva solitud, el seu fred, calor, gana...

Són altres mons, el món dels sense sostre, el món dels captaires... De vegades, no sempre, són alhora captaires i sense sostre (hi ha sense sostre que no demanen). Hi ha casos de tota mena, alguns molt greus, d'una immensa precarietat, amb un grau d'abandonament extrem. I també altres casos, personatges com el Domingo, "un pidolaire vocacional", força barrut, però també entranyable i divertit...

El que he dit, és curiós, complicat, aquest món, i arriscat opinar-ne, i encara més arriscat fer algun judici...