22 de set. 2018

Retrat d'una dona

Al carrer, al costat d'uns contenidors, hi ha una pila de mobles mig desballestats, junt amb unes quantes andròmines heterogènies i bosses amb roba, algunes rebentades. Entremig, ben visible, la foto d'una dona, un retrat gran, de dos pams d'alt per un d'ample, molt ben emmarcat i amb vidre.

És una dona bonica, de potser vint-i-cinc anys. La foto és potser dels anys cinquanta, o d'abans. Si tingués algun aparell per fer-ne una foto (però no és el cas), la faria, del retrat i el seu context, amb els contenidors i la pila caòtica de mobles, andròmines i robes.

M'imagino que l'arribada del retrat i les andròmines al costat dels contenidors és el resultat de la reforma o buidatge d'un pis, potser heretat o comprat: als nous usuaris o propietaris tot això els feia nosa, i se n'han desfet d'aquesta manera.

Segurament (tot són suposicions) el retrat d'aquesta dona deu haver estat penjat a alguna paret durant dècades. I ara potser un fill o filla, o net o neta (o els compradors del pis) se n'han desfet.

Torno a la foto que no faig perquè no puc fer perquè no tinc cap aparell per fer-la. Si la fes, seria lliure, llavors, de fer-ne el que volgués? Per exemple, publicar-la aquí. O això seria una vulneració del dret a la intimitat de la dona fotografiada, o dels seus eventuals descendents?

A la mateixa pila hi trobo un llibre, amb una dedicatòria, tant amb el nom de qui dedica com el de a qui va dedicat. I dins del llibre una postal, firmada per qui l'envia i amb l'adreça de la destinatària. Puc parlar públicament d'aquesta informació? Puc esmentar els noms que apareixen en aquests papers?

De vegades, en piles semblants, he trobat quaderns escolars amb redaccions, cartes personals, cartes comercials amb els noms dels implicats, extractes bancaris... Papers de tota mena, amb tota mena d'informacions. És una informació que està al carrer, "a la via pública", abandonada. Qui l'ha abandonat òbviament no s'ha pres la molèstia de passar els papers per una trituradora, ni tan sols la molèstia més petita de llençar-los a dins d'un contenidor.

De vegades, papers d'aquests que m'han cridat l'atenció per alguna cosa, els he trobat a algun abocador, oficial o espontani. La informació que trobem a un abocador (fotos, cartes, escrits, llibres dedicats...) la podem fer servir públicament? De qui és la informació que hi ha als abocadors? Quin ús se'n pot fer?

Suposo que hi ha lleis que regulen aquests temes, i és probable que també hi hagi jurisprudències contradictòries. Desconec aquest món, i de moment no em passa pel cap investigar en aquesta direcció. En quedo en aquest nivell més elemental, el del que a mi (de manera subjectiva) em sembla normal (més subjectivitat) i permissible (encara més subjectivitat) fer amb aquesta mena de papers.

Torno al retrat: si jo hagués pogut fer la foto que he dit, sense cap escrúpol l'hauria publicat acompanyant aquest text, potser fins i tot indicant la cantonada concreta on la vaig trobar.

El que no sé és si la foto que hauria reproduït hauria sigut la que he dit, amb aquesta dona situada "en el seu últim context", o redignificada: una foto ben feta només del retrat, ben centrada, alliberada de deixalles i contenidors. De manera que permetés imaginar més fàcilment la foto encara penjada a la paret d'una l'habitació.

Probablement, la foto que triaria seria aquesta segona foto.