9 de juny 2020

Vacunes

"Si en una estadística hi fiques dades porqueria, en treus dades porqueria i decisions porqueria." Miquel Porta (1)

Rellegeixo aquests dies diferents capítols del llibre "Si puede, no vaya al médico", del metge Antonio Sitges-Serra. Rellegeixo també el capítol sobre les vacunes, i penso en el moment actual. Sitges-Serra, com a metge sensat, naturalment fa una defensa indiscutible de les vacunes: remarca l'immens avanç mèdic que han suposat i el munt de vides que han salvat des de la seva aparició. Alhora, però, no s'està de dir que no totes són iguals, ni totes necessàries, i que algunes fins i tot poden ser contraproduents. I vincula aquests usos qüestionables als interessos de les farmacèutiques (i dels equips mèdics implicats amb elles).

Ara estem en un moment de por, de pors individuals i col.lectives, i alhora en un moment d'eufòria tecnocientífica. És a dir, en un bon moment per a possibles abusos per part dels "tecnocientifismes comercials". De vegades hi ha qui oblida que els seus objectius no són sempre només els que expliquen (i que podem compartir), sinó també altres, més opacs (i que pot ser que no siguin els més favorables per al conjunt de la societat).

O més ben dit, això segon segurament és el que està passant (ignorar-ho seria una gran ingenuïtat), i fins a un cert punt és inevitable: aquest tipus de biaixos, de "corrupcions" (escric la paraula amb plena consciència del seu significat), no és erradicable, tenint en compte la naturalesa humana. Ara bé, al que sí que sembla que podem aspirar és a intentar minimitzar-ne l'abast, per tal que l'abús no sigui excessiu, insuportable.

Amb una situació objectivament tan complexa, amb tanta por per una banda i tants interessos per unes altres, "el que realment està passant" és molt difícil saber-ho. I amb exactitud, probablement impossible. Haurà de passar temps, i no un temps "mort", sinó un temps "actiu", amb persones honestes i compromeses a trobar totes les informacions que facin al cas, fins i tot les més ocultes. I llavors, amb imparcialitat (o amb la imparcialitat més gran possible), fer una anàlisi global, per tal de saber una mica què ha passat. Tant des del punt de vista mèdic i epidemiològic com des del dels interessos econòmics en joc.

De moment, però, vivim "en la por i la immediatesa", i una visió escèptica d'aquest tipus (desconfiada, crítica), més aviat molesta, perquè el que busquem són simplificacions: de vegades preferim la ignorància, si amb la ignorància ens és més fàcil la tranquil.litat. De vegades fins i tot preferim algunes mentides, o unes quantes veritats a mitges, abans que l'eventual impacte d'una veritat amb capacitat d'incomodar-nos de manera excessiva.

--
(1) La Vanguardia, 4/4/2020 (Miquel Porta és catedràtic d'epidemiologia de la UAB).