9 de des. 2008

Espigolant selectivament

Exercint de passavolant el que ens podem trobar per la vida és múltiple i divers: càlid o fred, aspre o suau, dolç o salat, obscur o lluminós, àgil o feixuc, amable o esquerp... En cada cas, a més, amb totes les gradacions possibles. I amb totes les eventuals combinacions dels diferents elements, conformant realitats infinites. De tota aquesta diversitat, si n'espigolem alguna cosa, el normal és que triem allò que ens atrau més, que ens ve més de gust, passant per alt allò que ens és indiferent, o que fins i tot ens desplau.

Les particularitats d'una persona, allò que potser la fa diferent, poden ser no només curioses, entendridores o simpàtiques. També poden ser poc atractives, o fins i tot d'allò més angoixants, com en els casos de gent que pateix molt, que viu torturada per profunds dolors físics o psíquics. O particularitats sinistres, paoroses, com les d'aquelles persones capaces de provocar terribles dolors i patiments als altres.

En alguns casos les particularitats d'aquestes vides segurament estan relacionades amb el complex món de les malalties mentals, sempre inquietant: a tots ens fa por la falta de cordura, la bogeria, i ser conscients de la d'algú és com una mena de recordatori d'una urpada amenaçadora que potser, de manera silenciosa, amagada, ronda de lluny les nostres vides o les d'aquells que estimem. Una amenaça que preferim no contemplar, que ens estimem més ignorar, perquè no volem que ens pugui fer trontollar la nostra tranquil.litat.

Però tot això potser ja és una mica una altra història, diferent de les històries d'aquestes pàgines... o potser no...