17 de set. 2019

Mames i fills

"Fill meu, després et donaré una cosa bona". La mare és una dona d'uns quaranta anys, i el fill... és un gos.

Ja m'he acostumat a sentir a parlar del nen o la nena, del noi o la noia, per referir-se a gossos (o gosses), però aquesta és la primera vegada que sento la paraula fill. I dos dies després, en un altre barri, sento com una altra dona li diu al seu gos: "La mama t'estima".

És més cosa de dones, aquesta forma de parlar? Potser sí... D'altra banda, al barri hi ha un home molt elegant que surt a passejar amb dos gossos grans, i els dos van "amb sabates" (o peücs, o com se n'hagi de dir). Tant a l'estiu com a l'hivern.

Una altra història de gossos. Una parella els dos d'uns cinquanta anys, asseguts a un bar, ella amb un gosset en braços. Aboquen un raig d'aigua en un plat, i el gos es posa a beure'n, esquitxant l'aigua per la taula. Ella i ell se'l miren embadalits, amb cares ensucrades, i li van dient dolçoretes: bonica, tresoret, reina... Sobretot ella, i com que li deu semblar que ell no parla prou, que no li diu prou tonteries, ella li diu al gos: "El papa també t'estima molt!"

Mames i fills, nens i nenes, gossos amb sabates, llargues rastelleres de pinsos de gos als prestatges dels supermercats, gossos malalts als quals se'ls fan sofisticades operacions, o que reben caríssims tractaments, gossos asseguts als seients dels trens...

Tot això ve de lluny, el que passa és que s'ha anat multiplicant, exagerant, literalment desbordant, i ara ja és una mena d'epidèmia. "Els amics dels gossos" són els seus promotors, i en fan una defensa aferrissada, fins i tot agressiva. De manera que compte, si els dius alguna cosa que els desagrada en relació amb el tema dels gossos! Perquè llavors et poden tractar d'insensible, o fins i tot de monstre, o dir-te qualsevol altre penjament.

Recordo el que em deia de vegades, fa temps, parlant dels gossos, l'Albert (un home gran, amb el qual fa anys havíem fet molts jornals junts): "Amb una guerra, ja veuries quina neteja, tots a la cassola!" Sabia de què parlava: durant la Guerra Civil ell era un nen.

Però és clar, una guerra és una guerra, poca broma, potser seria millor una altra alternativa...