30 de set. 2024

Les cendres

La Marta volia, un cop morta, d'una banda no ocasionar despeses i, d'una altra, fer un últim acte de "voluntariat" i que el seu cos servís perquè els estudiants de medicina poguessin fer pràctiques. Per això havia renovat el document de donació del seu cos a la ciència, un document que feia anys ja l'havia fet, però que llavors, com que vivia a un poblet de la comarca d'Osona, necessitava actualitzar.

Un cop ella morta, em vaig assabentar que al cementiri de Vic havien dedicat un espai per a les cendres de les persones que, com ella, havien donat el cos a la ciència (en el seu cas a la Universitat de Vic). L'espai s'anomena Jardins de Marie Curie.

Vaig pensar que m'agradaria anar-hi, i un dia em vaig decidir. És un espai cuidat, està en una ampliació que han fet al cementiri, i hi ha una placa que explica la funció d'aquest espai: "En memòria de qui ha donat el cos a la ciència. Darrere la mort hi ha una altra manera de viure" (la segona frase la veritat és que no l'acabo d'entendre...). 

Com que ja fa uns mesos que la Marta va morir, dono per fet que les seves cendres ja estan aquí. Crec que aquest espai del cementiri de Vic és una excepció, ja que a altres cementiris amb universitats de medecina a la seva comarca o província no tenen aquest tipus d'acords amb l'ajuntament, o amb els serveis funeraris corresponents.

D'altra banda, el que tinc entès és que en aquests casos, un cop feta efectiva la donació del cos (un cop recollit), ja no hi ha cap contacte amb els familiars, i el destí final dels cossos, després del seu ús per part dels estudiants, és ser enterrats, suposo que en una fosa comuna (incinerats o no, ignoro si sempre s'incineren).

Per què hi he anat? Suposo que pel mateix motiu que de vegades entro al cementiri on hi ha enterrats els meus pares; suposo que és una manera, o una excusa, per pensar en ells... D'altra banda, els cementiris sempre m'han agradat, aquestes ciutats dels morts, silencioses, peculiars. Són llocs molt tranquils, m'agrada passejar-hi. A més, és entendridor (i de vegades còmic), llegir algunes làpides, per exemple una que digui "No t'oblidarem mai", en una làpida potser de finals del segle XIX.

No hi he anat perquè pensés "que a la Marta li hauria agradat que ho fes", perquè sé que, convençuda com estava que després de la mort tot s'acaba, segur que li era indiferent, la possibilitat que un dia jo anés al cementiri, al lloc on hi hauria les seves cendres. Però també crec que, "quan encara vivia", sí que devia pensar que li agradava la idea de deixar bons records entre la gent més propera a ella. I al final jo vaig ser part, crec que part important, d'aquesta gent. D'ella en tinc molt bon record.

Bé, sigui com sigui, el cas és que he fet el viatge, he anat al cementiri, i m'ha agradat anar-hi. I a banda d'aquest fet i d'aquesta satisfacció, potser qualsevol altra cosa que en pugui dir, d'aquest dia, seria un afegit innecessari, prescindible, de manera que ho deixo aquí.

20 de set. 2024

19 de set. 2024

L'opció del sicari

El Joan Pintor torna a dir que es vol morir i no es vol morir, que sí i que no. Com que ja és un tema habitual, li dic que jo ho tinc ben pensat, i que si arriba un punt que la meva vida em cansa, que ja no m'agrada, i llavors no acabo de trobar una manera que em convenci per plegar, per morir-me, me n'aniré a Colòmbia, o a Mèxic, o al Congo, a algun país en el qual abundin els sicaris. I en contractaré un perquè em peli a mi.

-I si el pagues i després no et mata?

Mira-te'l, el Joan, pensa en tot! Però jo també, i li dic que li pagaria la meitat per endavant, i que l'altra meitat li diria que la duria a sobre el dia que em pelés, i que un cop feta la feina ell mateix ja se la cobraria. I que si no em pelava, el denunciaria per fals sicari, fraudulent i estafador.

Em surt així, sobre la marxa em passa pel cap aquesta ocurrència. Però després hi torno a pensar, i penso que potser és una opció que no hauria de descartar del tot. I és que si arriba un punt que la cosa (la vida) té mala pinta, ja està bé tenir pensat un pla B, i per si de cas també un pla C, i un D...

7 de set. 2024

La Lorena, un altre cop

De vegades quan parlo d'algú li canvio el nom, sigui perquè em sembla més prudent, o de vegades fins i tot imprescindible (i llavors potser també canvio altres coses, les necessàries per dificultar la identificació de la persona). La Lorena és un d'aquests casos de nom canviat.

Fa temps vaig parlar de la Lorena, de la seva mala salut, una mala salut que arrossegava des de feia anys (cansament, estats enfebrats, cames pesades, mal a la ronyonada...), i en vaig tornar a parlar uns dos anys després, quan a la Lorena li van dir que tots els seus problemes li venien del fet que no menjava prou. I efectivament era així, perquè quan va començar a menjar més i millor, els seus mals i els seus esgotaments van anar marxant de mica en mica. (1)

Un dels problemes de la Lorena que llavors vaig comentar era una mena de "punyalades" al pit (sense causa aparent, episòdiques), en relació amb les quals ningú no havia sabut donar-li cap explicació. Més endavant, quan ja menjava bé i havia superat l'etapa dels mals i els cansaments, un dia, en un petit llibret sobre tècniques de relaxació, va trobar aquella explicació que li faltava. L'autor, gairebé de passada, esmentava un mal com el seu, i deia que era d'origen muscular, provocat per una contractura dels músculs de les costelles, a causa de la tensió acumulada. (2)

Era una explicació alleujadora, ja que descartava causes internes, i a més va resultar ser certa: la següent vegada que la Lorena va sentir una fiblada d'aquelles, va recordar el que deia el llibret, i fent-se massatges en aquella part del pit, i parant atenció per mirar de relaxar-la (tot de manera intuïtiva), el mal va anar minvant, i bastant ràpid. S'havia passat anys preocupada per la causa d'aquell mal intermitent, i l'explicació era tan senzilla com aquella, i el remei també. 

La primera vegada que havia sentit aquella mena de ganivetada, la més violenta de totes, es va espantar bastant, perquè va pensar que potser era una cosa greu. Però tot i pensar-ho, no va consultar res a cap metge, a mitges perquè hi confiava poc i també perquè li feia mandra anar-hi. La Lorena pensava com un metge d'una novel.la de l'Isabel Allende (un llibre que havia llegit de jove), un metge que deia que hi havia dos tipus de malalties: "les que es curen soles, i les que no tenen remei". Ella sabia que això no era veritat, però vivia "com si ho fos", perquè considerava que li facilitava la vida, ja que així podia despreocupar-se de la seva salut, quan tenia problemes. O potser no pensava tot això, però el cas és que anava vivint d'aquesta manera, amb aquesta despreocupació.

Ja vaig explicar que va ser amb motiu d'anar a veure un acupuntor, un home que practicava la medecina xinesa, que la Lorena va saber què li passava. Aquell home, després de mirar-li un moment la llengua, i prendre-li una estona els polsos d'ambdues mans, li va dir que no tenia energia, i que aquesta manca d'energia era la causa de tots els seus mals. I que el remei era menjar més, sobretot proteïnes. Abans d'aquella consulta, els últims anys la Lorena havia anat dues vegades al metge de capçalera (amb el seu rebuig als metges, aquelles dues consultes durant quatre anys ja li semblaven moltes), el qual li havia dit que el que li passava devia ser a causa de l'edat, i que potser li tocava assumir-ho.

Però tenia raó l'acupuntor, i el que li va dir era bastant de sentit comú: si no menjava adequadament, era normal que "sense gasolina" (i a sobre de poca qualitat, de baix octanatge), el vehicle no tirés. La Lorena reconeixia que havia sigut poc espavilada, pel fet d'haver arrossegat durant tants anys uns problemes de salut que hauria pogut evitar amb facilitat. Perquè a més, al llarg de la vida, ja havia tingut diferents avisos, de problemes de salut a causa de la seva deficient alimentació. De fet, els va començar a tenir tan bon punt es va emancipar, quan va deixar de tenir cada dia el plat a taula a casa dels pares i es va haver de preocupar ella de procurar-se el menjar. El primer avis d'aquest tipus ja va ser significatiu: mig any després de marxar de casa dels pares la Lorena es va posar molt malalta, a causa de la seva deficient i insuficient alimentació, i un metge li va dir que la seva malaltia (amb un nom que la Lorena ja no recorda, però que es manifestava amb febres elevades i una llaga a la gola), era una raresa; que havia sigut habitual durant la postguerra, a causa de la fam, però que llavors ja no n'hi havia casos. Vaja, que la Lorena havia fet una mena "de viatge a través del temps" fins a la postguerra...

Tot plegat era també una paradoxa. Perquè ella sempre havia considerat que el seu patrimoni més important era el seu cos, un cos resistent, en bon estat. Amb més motiu a partir del moment que es va emancipar, amb el tipus de vida que va començar a fer llavors, un tipus de vida que era impossible sense una bona salut, perquè era una vida en un entorn rural, física, sense comoditats, exigent. Però malgrat la consciència de la importància d'un cos saludable, i de l'opció de vida rural que havia fet, el cas és que la Lorena no es preocupava d'omplir de forma adequada "el dipòsit del combustible".

D'altra banda, la Lorena també s'ho mira d'una altra manera. Diu que la història és una mica més complexa, i que el fet d'haver viscut amb aquesta despreocupació ha tingut els seus avantatges. Diu que viure amb aquesta despreocupació, amb aquest deseiximent, li ha fet la vida més fàcil. I que el preu que de vegades ha pagat per haver viscut així en bona part queda compensat pel fet d'haver viscut com ha viscut. Diu que li costa imaginar-se haver viscut una altra vida, una vida en conjunt "més normal"; li agrada la que ha viscut, la manera com ha viscut.

La Lorena ara està contenta, perquè després d'anys d'arrossegar-se per la vida amb diferents molèsties físiques, ara es troba molt bé. Però diu que també sent una contradicció, perquè aquesta cura actual de la seva alimentació, aquest ocupar-se més d'ella mateixa, naturalment requereix més atenció i més recursos. I això no li agrada. Diu que de vegades n'està tipa, d'haver de pensar tant en ella mateixa, en les seves necessitats, i que potser algun dia se n'atiparà del tot i tornarà a la seva despreocupació d'abans. I que llavors, que passi el que passi. Ja que, al capdavall, diu que ja és bastant gran, que ja ha viscut molt.

Vaig parlar de la Lorena fa uns quatre anys, i fa un any i mig, i avui n'he tornat a parlar. La Lorena, tal com he dit al principi, de fet no es diu Lorena, i amb ella el canvi de nom no era una qüestió de prudència, ni de necessitat, sinó sobretot de mandra. Perquè la Lorena, aquesta Lorena tan poc espavilada, sóc jo. 

La primera vegada que vaig parlar "d'ella" no n'havia parlat amb ningú, d'aquests mals i cansaments. Ningú no sabia què em passava, i si algú em preguntava com em trobava, sempre deia el mateix: "La mar de bé!". Dissimulava tant com podia, i crec que ho feia força bé, a la vista dels resultats. 

Ara, com que he recuperat "un estat de salut raonable", ja no em preocupa explicar el que em va passar. Fins i tot em sembla bé fer-ho, per tal de posar de manifest el molt ruc que he arribat a ser al llarg de la meva vida. "El poc suc de cervell" que de vegades he tingut (tal com es deia en alguna de les contarelles mallorquines que va recollir Mossén Alcover). 

(2) Kenneth Hambly. Cómo vencer la tensión, Paza & Jannes, 1984 (p. 25)

5 de set. 2024

Divagacions sobre els relats, la història i les històries

La història és un contenidor ple d'històries, cada una de les quals alhora és també un contenidor d'històries més petites, i així successivament...

A la vegada, com que els humans som de capacitats finites, a l'hora de construir un relat, dels infinits relats dels infinits contenidors que ens envolten només en podem seleccionar alguns. Un petit grapat. I aquest petit, ínfim grapat (cadascú el seu), que subjectivament triem, alhora el podem remenar i explicar de moltes maneres diferents. I llavors tant pot acabar sortint una botifarra d'ou com un fuet, o una fideuada, o un coet de Sant Joan.

El resultat, la constatació, la realitat, és aquesta: que la història és una rondalla o, més exactament, infinits milions de rondalles. Cosa que d'altra banda és irrellevant, intrascendent, ja que al capdavall tot és finit, i de les infinites rondalles possibles, d'infinites formes, colors i textures, al final no en quedarà cap vestigi, ni el més mínim, només un infinit forat negre de no res.

Malgrat tot això tan evident, tots ens encaparrem en defensar, si cal amb ungles i dents, el relat inventat que ens hem inventat. I així anem vivint, mentre no ens morim.

3 de set. 2024

La Marta, una explicació més

"¿Por qué morir? Porque el sueño se ha vuelto pesadilla. (...) todo viaje tienes su hora de partida. Y todo el que va de viaje tiene el privilegio, y el derecho, de escoger el mejor día de salida." Ramón Sampedro (1)

Quan vaig explicar la mort de la Marta, la seva clara, lúcida i decidida voluntat de morir, i la serenitat, fins i tot el sentit de l'humor, amb què va afrontar la seva mort, es podria pensar que ella va arribar a aquest punt sense dificultats. Però no va ser així. Com que d'això no en vaig dir gairebé res, i em sembla que el procés que va fer des de la no acceptació a l'acceptació de la seva situació té el seu interès, crec que pot estar bé explicar-lo. Perquè el seu és un exemple que aquesta acceptació i aquesta evolució són possibles.

Feia molts anys, dècades, que coneixia la Marta, però la relació que al llarg del temps havíem tingut s'havia limitat a algunes feines de voluntariat en les quals els dos estàvem implicats. Quan parlàvem, en general només parlàvem d'aquestes feines.

Fa cinc anys vaig saber per primera vegada el dolor amb el qual convivia des que era petita, un dolor que havia anat augmentant i del qual normalment no n'explicava res a ningú. Era un dolor causat sobretot per una lesió i una degradació dels ossos de l'esquena.

Després, fa potser tres anys, no ho recordo bé, un dia amb una amiga comuna la vam anar a veure al poble on llavors vivia. I em va impactar molt, veure-la tan canviada, tan fràgil, tan malament. I tan sola. A aquell poble hi  havia anat feia uns anys, amb el seu marit, que després va morir. Hi van anar a mitges buscant un lloc més barat i també més tranquil.

A partir d'aquella visita, de tant en tant li vaig anar trucant. Aleshores la Marta passava per una fase de queixa generalitzada, com si els metges haguessin de ser capaços d'aturar-li o d'alleujar-li el seu procés d'empitjorament i els seus dolors creixents, cada cop més invalidants. Aquesta queixa era reiterada, i alhora contenia una contradicció gran, perquè ella rebutjava els analgèsics potents que li havien ofert. Els rebutjava perquè deia que la deixaven estabornida i amb uns efectes secundaris, de diferents tipus, molt molestes: volia ajuda, però alhora, rebutjava l'única que en aquell punt li podien oferir, perquè la que ella hauria volgut no existia.

La Marta no entenia, llavors encara no entenia, que el preu de no patir tant dolor comportava, en el seu cas i en general, haver d'assumir els efectes secundaris dels analgèsics potents (tant els efectes immediats, com els efectes a mitjà termini, amb la complicació de diferents funcions corporals).

Durant l'últim any, de mica en mica es va anar acostant a la realitat, a l'acceptació de la seva complicada situació. Fins que mig any abans de morir va decidir demanar l'eutanàsia, en la qual ja hi havia anat pensant, però fins aleshores amb dubtes, ràbies, sense acceptar la realitat i la irreversibilitat de la seva situació. I és que la Marta no era una persona que volgués morir: era una persona que, malgrat les ganes de viure que sempre havia tingut, havia arribat a un punt que ja no tenia forces per seguir suportant aquella vida duríssima que li tocava viure, cada vegada més dura.

Va ser també llavors, mig any abans de morir, que vaig començar a anar a veure-la més sovint. I potser tres mesos abans de morir hi vaig començar a anar cada setmana (a banda d'alguna trucada que ens poguéssim fer entremig). D'això ja n'he parlat, d'aquestes visites, agradables, i com estàvem a gust els dos junts, parlant, o mirant el cel i escoltant els ocells, durant hores. Sobretot era fàcil perquè ella llavors ja havia fet el pas d'acceptar plenament la irreversibilitat de la seva situació.

Al llarg de les diferents etapes de la Marta no li vaig dir mai que hagués de fer una cosa o una altra. El que sí que vaig anar fent va ser intentar afavorir que ella pogués anar ordenant els seus pensaments i les seves emocions. L'exemple més clar seria el d'anar-li comentant, de tant en tant, que per molt que molts metges diguessin que el dolor sempre era tractable, això era una veritat a mitges, a causa de les conseqüències de l'ús d'analgèsics potents. Un altre exemple, o tema rellevant, que vaig anar posant de tant en tant en mig de les converses era que els metges arribaven a on arribaven, i que esperar més d'ells i dels seus remeis era una equivocació. Perquè tenien els seus límits (ells i l'arsenal terapèutic que utilitzaven). Perquè "no tot tenia cura". I que a més, com totes les persones, de vegades també es podien equivocar, amb més raó si els toca treballar sota la pressió d'una càrrega de treball desmesurada (com sovint és el cas).

O també li deia, de tant en tant, que queixar-se no servia de res, perquè no hi havia llibre de reclamacions, per a aquest tipus de queixes, sobre "el malament que ens ha tractat la vida". I que l'únic efecte tangible de les queixes és que fan encara més penosa la vida de qui es queixa.

Però en cap moment, mentre ella estava enfadada i dubtava, li vaig suggerir que l'eutanàsia fos una bona opció. Mentre ella no va arribar a aquesta conclusió, crec que sempre em vaig limitar al fet que ella pogués anar fent un mapa de la seva situació "real", de manera racional, procurant mantenir sota control les emocions. I va ser ella, a mesura que va anar acceptant la realitat, segons els seus valors i les condicions que ella considerava que necessitava perquè seguir vivint li valgués la pena, qui va anar pensant en l'eutanàsia com una opció real, en el punt que estava. I més endavant la va demanar.

A partir d'aquest moment, de la primera petició, que no va prosperar a causa de la reacció evitativa del seu metge de capçalera, després d'uns tres o quatre mesos d'aquella situació estancada, i a la vista del seu estat de frustració, li vaig dir que, si estava convençuda que allò era el que volia, havia d'actuar d'una manera diferent (fins llavors tot s'havia limitat a trucades per telèfon). Que havia de fer una queixo o reclamació de manera formal, per escrit, per tal que en quedés constància.

Ella ho entenia, però li costava, perquè pensava que tot s'havia de poder resoldre amb bones paraules, cosa que malauradament moltes vegades no és així. Li va costar, però al final va fer també aquest pas i, després d'alguns entrebancs, val a dir que llavors menors, va poder completar el tràmit de la petició i aconseguir, al final, l'aprovació de la seva petició.

Crec, honestament, que la meva participació va ser tal com l'he exposat, d'un absolut respecte, sense cap mena de pressió. I crec que també, per això, al final vam acabar tenint el tipus de relació que vam tenir, d'una gran complicitat, confiança, fàcil, agradable, durant la qual vam poder parlar de moltes coses, una part de les quals ella fins aleshores no havia compartit amb ningú. I això crec que també va contribuir al fet que arribés al moment de morir, tal com ja vaig explicar, amb una gran serenitat i cap mena de dubte en relació amb la seva decisió.

Bé, aquesta és la història. Una història que, de manera resumida, té dues parts rellevants. La primera, la del paper que es pot fer com a amic, com a persona propera, que acompanya de manera respectuosa, sense pressions, algú en una situació tan complicada. Amb un respecte que no impedeix, en moments que consideres de desconcert de l'altre (un desconcert que li genera sofriment), ajudar-lo a fer un mapa de situació realista. "El seu", fet per ell.

I la segona, tal com he dit al principi, explicar mitjançant un exemple concret, que quan arribes a un moment tan complicat de la vida com el de la Marta, aquest procés de fer les paus amb un mateix, amb la pròpia realitat, i amb els professionals de la salut, i amb qui convingui, i alhora acceptar la finitud de la vida, és possible.

Que el desenllaç d'aquest procés íntim sigui decidir seguir apostant per seguir vivint, però gestionant les adversitats, les limitacions i els dolors des d'un estat de serenitat (sense queixes, sense retrets, amb estoïcisme), o optar per una eutanàsia, o un suïcidi (o un deixar-se morir d'inanició, sense menjar, havent pactat poder rebre els analgèsics que faci falta), considero que això ja és secundari. O si més no, aquest és el meu punt de vista.

--
(1) Cartas desde el infierno (1996). Planeta, 2004 (p. 88)