9 de febr. 2019

Cites sobre la memòria

Si es poguessin viure diferents vides alhora, en dedicaria una a pensar, llegir i parlar sobre la memòria i els records. Sobre les seves fragilitats, i sobre com incideixen a l’hora d’elaborar relats històrics, col.lectius o individuals, públics o privats.

Però com que només tenim una vida, a aquest tema fascinant només hi puc dedicar l’atenció de tant en tant, perquè altres interessos m’estiren també en altres direccions.

Aquest és, per tant, un interès intermitent, activat de cop en trobar alguna referència sobre aquests misteris. En general, aquesta activació es produeix durant la lectura d’algun llibre o article. Passa així: de cop, passejant per un text, apareix alguna referència a la memòria, als seus biaixos i contaminacions, als peatges que condicionen els relats històrics o familiars, a l'impuls d'embellir les autobiografies, etc., i automàticament se’m multiplica el grau d’atenció.

Les cites que vénen a continuació són exemples d’aquestes troballes.

"La memòria fa giragonses, i té clots i balmes."
Isabel-Clara Simó, "Els racons de la memòria", Edicions 62, 2009.

"A més, tot se'ns barreja, s'embrolla i s'esborra. Situem l'oasi de Sodira a Líbia i no pas al Sudan, el poble de Tefé a Laos i no pas al Brasil, i Galle, un petit port de pescadors, a Portugal i no pas allà on cau de veritat, és a dir, a Sri Lanka."
Ryszard Kapuscinski, Eben, Anagrama, 2008, p. 167.

"Em sembla recordar que Bruno Bettlheim (...) afirmava compartir amb Freud la idea que qui es decideix a escriure una biografia -o una autobiografia- es veu obligat a mentir, a dissimular, a falsejar."
Jaume Cela, "M'ho passava bé", dins de "Quan jo anava a estudi", diferents autors, Col.legi Públic El Serrat, 1996

"Avui dia la Lisbeth i en Barthélémy han triat conservar el millor, el més capriciós, el més lluminós. Han llençat la resta. Potser tenen raó."
Delphine de Vigan, "Res no s'oposa a la nit", Edicions 62, 2012, p. 135.

"Cuando algo no coincide con nuestro sesgo mental, lo ignoramos y tomamos lo que coincide, por eso sólo seguimos a los que piensan como nosotros. Y por eso sólo recordamos cuanto coincide con lo que pensamos que somos y olvidamos lo que no."
Facundo Manes, La Vanguardia (La Contra), 4/2/2019

"Cuando leo libros de historia, la seguridad impertérrita con que sus autores establecen lo ocurrido hace milenios me produce una invencible sensación de incredulidad. ¿Cómo es posible reconstituir un pasado remoto si incluso el más reciente aparece sembrado de tantas incertidumbres y dudas?"
Juan Goytisolo, "Coto vedado", Seix Barral, 1985, p. 35.

"Una història dels emperadors que inventa personatges, dates, fets, que copia, deforma i crea autors imaginaris és més aviat una obra de ficció (...) la historiografia no fou, en tota l'antiguitat, una disciplina científica, com ho demostra el fet que els més grans historiadors clàssics constitueixen encara avui dia un model d'estil (...) més que no pas de mètode històric científic i de criteris de veritat i objectivitat (...) La tradició de documents falsificats és llarga en el món antic."
Jordi Binaghi, introducció a la "Història Augusta", Edicions de La Magrana, 1998, p. 11, 16.

"En todo caso evito la palabra 'memorias' y mucho más la palabra 'recuerdos', porque me parecen demasiado elevadas: la memoria inventa, arregla, modifica, actualiza el pasado. Escribo sobre lo que pasó, y lo escribo desde hoy, como lo siento hoy y como corresponde a la textura que tengo hoy."
Eduardo Haro Tecglen, "Hijo del siglo", Aguilar, 1998, p. 9.

"La mente es una cárcel de mentiras y tonterías."
Brad Blanton, "Honestidad radical", Planeta, 2008, p. 20.