17 de febr. 2019

Satán y cierra España

"Satán y cierra España": és la segona frase del pròleg del llibre "Las sectas satánicas", de Pilar Salarrullana. (1)

És un exemple d'aquests llibres que de vegades trobo, arreplego i fullejo una mica, encuriosit pels títols, pels temes, pels autors o autores, per l'època i el context de publicació...

En aquest cas, l'endemà, un cop fullejat, li pregunto a l'Antonio, quan el veig: "Escolti, a més dels extraterrestres, també li interessen els dimonis?" Perquè els extraterrestres ja ho sé, que a l'Antonio li interessen, i molt, però de dimonis fins ara no me n'ha parlat mai.

Em diu que sí, que el tema dels dimonis també li interessa molt, i li brillen els ulls quan li ensenyo el llibre (amb unes bruixes i uns mussols a la portada, de Goya), i se'l queda ben content.

--
(1) Temás de Hoy, 1991. A la solapa diu que l'autora, nascuda a Zaragoza, va ser primer senadora i després diputada, entre els anys 1979 i 1989 (però no diu per quin partit). Per tal de situar una mica el punt de vista de l'autora, en cito dos fragments: a) "El Diablo, ese personaje increible que ha acompañado a la humanidad durante toda su existencia (...) 'es' a fuerza de que le hemos hecho 'ser'." (inici del segon capítol); b) "Como católica, acepto la doctrina de mi Iglesia en todos los asuntos de fe, pero no creo en ese Diablo, Demonio, Lucifer, Satanás o Belcebú a quien temen tantos, adoran algunos y con el que nos atemorizan otros". (cap al final, p. 330)