2 de juny 2019

El terraplanisme

Val la pena parlar d'aquesta ocurrència segons la qual la terra és plana? Doncs potser no, però la cosa canvia si coneixes un nen al qual el seu pare li explica aquesta tonteria, el nen se la creu i, a causa d'això, després té problemes a l'escola i amb els amics.

En aquest cas el tema es complica, i encara es complica més si el pare d'aquest nen a sobre de tenir aquestes idees és un manipulador i, a base de suborns i xantatges, aconsegueix que el fill, emocionalment insegur i dependent, no sigui capaç de protegir-se del que diu o fa el seu pare.

Fill de pares separats, cada un amb diferents problemes i mancances, el Lluís ha anat sobrevivint en aquest ecosistema familiar complicat, desenvolupant ell també les seves pròpies dificultats i inseguretats, algunes calcades de les dels pares. Des de fa poc, a aquestes dificultats se li ha afegit el terraplanisme sobrevingut del pare. Una tonteria que segurament tindrà sobre el Lluís només un efecte temporal, però que mentrestant per a ell suposa, en la seva vida ja difícil, una pedra més a la sabata.

Llegeixo una mica sobre això del terraplanisme, i es veu que té una base religiosa: segons els terraplanistes, "la teoria" segons la qual la terra és rodona és un intent de qüestionar la realitat suprema de l'existència de Déu. A partir d'aquesta convicció, per defensar que la terra no és rodona qualsevol ocurrència absurda és vàlida. Cap novetat, els sistemes de creences tots funcionen de manera semblant.

Una altra característica del terraplanisme és que els líders d'aquesta ocurrència es veu que no se la creuen, però la consideren útil per dos motius: un, per defensar les seves concepcions religioses (es veu que emparentades amb les dels cristians creacionistes), i l'altre, en la mesura que es veu que és un bon esquer a l'hora d'obtenir finançament (mitjançant la venda de publicacions i la captació de donatius).

Després hi ha els "militants de base terraplanistes", els crèduls proselitistes, sense "visions estratègiques", només amb el seu fanatisme primari i incult. Com el pare del Lluís.