27 de nov. 2019

Vaques i rucs

El Gabriel ho afirma de manera categòrica: "Les vaques són tontes, mentre que els rucs, malgrat el seu nom, són molt espavilats."

L'Enric li dóna la raó: "Els rucs no tenen ni un pèl de rucs!"

Jo només escolto, perquè la meva ignorància pel que fa als rucs i les vaques és gran; hi he tingut poques relacions. Pel que fa a les vaques, el contacte més intens va ser durant dues sessions de vacunacions; en les dues vaig acabar convertit en una croqueta arrebossada de fems, a causa de les múltiples relliscades i caigudes pel corral, damunt del puré caldós de fems, durant els intents per subjectar les vaques, per tal que el veterinari les pogués vacunar. El resum va ser que aquells dies vaig aprendre més de fems que de vaques.

Pel que fa als rucs, les meves experiències són gairebé inexistents (amb mules sí que hi he tingut alguns tractes, però les mules són una altra història).

D'altra banda, penso que tant el Gabriel com l'Enric s'equivoquen, perquè no és cert que les vaques o els rucs siguin més o menys intel.ligents. Cada animal té la seva intel.ligència, la que li és útil de cara a funcionar segons el que és, les vaques com a vaques, i els rucs com a rucs. Per tant, avaluar les seves intel.ligències comparant-les amb els patrons d'intel.ligència humans (útils per a les persones), és un error.

Si fem això, si avaluem els animals segons la seva desviació de la nostra naturalesa, el que sobretot posem de manifest és que els que som poc intel.ligents som nosaltres.

I encara una altra cosa. Quan el Gabriel i l'Enric parlen de la més gran intel.ligència dels rucs, no serà un reflex d'una actitud masclista? "Els" rucs són espavilats, "les" vaques tontes... Farien el mateix raonament, si parlessin de toros i someres?