23 de set. 2017

El bateig del Ramonet

Veig la peli "El señor Esteve", dirigida per Edgar Neville el 1950 i basada en la novel.leta de  Santiago Rusiñol “L'auca del senyor Esteve”, publicada el 1907.

Quan neix l'hereu de l'Estevet i la Tomasa, el Ramonet, a la pel.licula no surt el moment del bateig, però sí la sortida de l'església després del bateig: es veu una tia duent el nadó en braços, el pare, el capellà, l'avi, es veuen familiars, amics, curiosos... però la mare no apareix.

Busco a la novel.la de Rusiñol l'escena:

"Quin raig de sol va entrar en aquella casa en venir aquell infant al món! (...) El bateig va ser com sempre: a Sant Cugat, (...) Al ser a casa i al tornar l'infant a la mare (...)"

A la novel.la, a la part del bateig la Tomasa tampoc no apareix. Només passat el bateig, quan a casa "li tornen l'infant". No es diu, però tant a la novel.la com a la pel.lícula es pot deduir que la Tomasa "estava passant la quarantena". La quarantena religiosa, que no de recuperació física, perquè ni a la pel.lícula ni a la novel.la no hi ha cap referència a un estat delicat de salut o cansament a causa del part. Al contrari, la Tomasa està en plena forma, fenomenal, només preocupada de la bona marxa del negoci.

És només una curiositat, però com que havia estat parlant d'aquest tema de les quarantenes i les purificacions em venia de gust comentar-ho.