18 de jul. 2019

"Camino cortado"

Han passat per BTV "Camino cortado", de Ignacio F. Iquino (1955). La segona part passa a Sant Romà de Sau, i això és el que m'ha agradat de la pel.lícula, les imatges del poble, abans de ser cobert per l'embassament de Sau, inaugurat el 1962. (1)

Quan es va fer la pel.lícula el poble ja estava abandonat (se'n va fer un de nou més amunt). M'impressionen les imatges dels carrers, les cases, l'interior d'algunes de les cases... tot abandonat, solitari. Són imatges que he vist a altres pobles abandonats, i que sempre m'emocionen, m'impacten, amb les cases amb les portes obertes, amb vestigis de la vida que s'hi feia...

De les cases, quan ara baixa el nivell de l'embassament, no en queda res. Les parets devien ser de pedra rejuntada amb fang, de manera que a l'aigua li va costar poc anar-les ensulsiant. Només queda dret el campanar i part de l'església, suposo que perquè la construcció deu ser de pedra i morter de calç.

No sé quan es va acabar d'omplir per primer cop, l'embassament, però a mitjans dels anys 60 recordo haver-hi estat. Als meus germans i a mi ens hi van dur els nostres pares (potser més d'una vegada), convidats per un matrimoni amic d'ells. Potser vam ser de les primeres persones que ens vam banyar a l'embassament. I el marit d'aquell matrimoni potser va ser la primera persona que hi va fer esquí aquàtic, una activitat que l'entusiasmava.

De tota manera, la veritat és que gairebé no recordo res d'aquella o aquelles anades a l'embassament de Sau, i després crec que no hi he tornat mai més (les imatges del campanar quan baixa el nivell de l'aigua les he vist en fotos).

Ara hi he tornat a pensar, al veure els escenaris de la pel.lícula. I amb la pel.lícula també he tornat a pensar en els "temes cinematogràfics familiars", en el germà del meu avi, que va dirigir algunes pel.lícules en els estudis que va muntar Ignacio F. Iquino, amb el qual hi va tenir una estreta relació.

És curiós, el món dels records...

--
(1) Sant Romà de Sau a la pel.lícula era "San Román de Sau" (al 1955, poca broma amb els noms...). Per fer la pel.lícula no va ser necessari cap decorat, tot estava a punt, amb el poble realment abandonat, a causa de la imminència de la inundació... L'únic element de ficció és que a la pel.lícula el poble està a punt de ser inundat i arrasat per l'obertura de les comportes "d'una presa que hi ha més amunt" (una presa inexistent), i la realitat és que el poble va ser inundat lentament a causa de la presa que es va fer "més avall" (la de Sau).