12 de jul. 2019

Sobre les cites

Hi ha dues maneres de citar bé. Una és donant les referències exactes de l'obra d'on treus la cita, i l'altra, ubicant la cita, quan cal, en el moment i context històric en què es va escriure el text.

Per exemple, si cito un paràgraf d'un llibre de mitjans del segle XX, d'un l'assaig (posem per cas) d'un psicòleg, i només aporto la referència d'una edició actual d'aquesta obra (la que he consultat), si aquesta persona és poc coneguda, o no ho és gens, la cita (el seu contingut), pot generar confusió.

Òbviament hi ha una tercera manera de citar, la ideal (en el cas d'autors poc coneguts), aquella que aporta les dues informacions, tant la font concreta utilitzada, com la relativa al moment o context històric de la primera publicació (i si és necessari, el període entre el moment de l'escriptura i el moment d'aquella primer publicació, que ves a saber, per exemple, potser va ser pòstuma).

Per a mi, que sovint m'agrada fer servir cites, aquesta rigorositat és una assignatura pendent: sóc conscient que moltes vegades he citat les fonts exactes (de l'edició feta servir), però en canvi no he aportat la informació, igual de necessària, "de l'edició original en l'idioma original" (aquest és un altre element de "distorsió", sobretot quan la traducció d'una obra es fa anys, o dècades, després de l'edició en l'idioma original).

Per descomptat, es poden fer altres consideracions sobre el fet de citar bé, com per exemple la relativa al fet d'utilitzar una cita que, treta del seu context (del conjunt del text al qual pertany), adquireix un sentit contrari al que pretén l'autor. Cosa que pot passar de manera inadvertida... o més sovint, de manera intencionada, podríem dir que, llavors, de manera "perversa" per part del citador. Però si de cas, aquest tema, ben interessant, queda ajornat fins un altre dia.

--
(*) Vaig fer un intent previ de parlar d'aquest tema de les cites, però al final el tema de les cites va quedar engolit per l'altre tema del text:
http://holapronobis.blogspot.com/2019/07/exercici-de-perfeccio.html