17 de maig 2011

Exhibició de figures de fusta

El programa de la Fira anuncia que a la tarda, a la Plaça del Mercat, hi ha una "exhibició de figures de fusta tallades amb motoserra". Com que em crida l'atenció, decideixo anar-hi a donar un cop d'ull.

Un cop a la plaça el soroll és eixordador. Tres llenyataires joves, ben plantats, cepats, amb les respectives motoserres a tot drap, burxen en uns grans troncs, crec que de pollancre, d'uns setanta centímetres de diàmetre. Suposo que la seva intenció és fer alguna "figura", però m'imagino que acostumats com estan a abatre arbres al mig del bosc l'únic tall que dominen bé és el transversal. El més jove sembla que ho té ben assumit, i es dedica de manera sistemàtica a llescar el seu tronc com si fos un botifarró, amb desfici, una llesca rere l'altra. Mentrestant, els seus companys patollen i suen tot intentant fer alguna mena de tall més original, però sembla que tenen les idees més aviat espesses. Ara bé, de serradures, els tres en fan una cosa de no dir. Mirant l'espectacle, un núvol d'homes; a les dones, ja se sap, no els interessen, aquesta mena de despropòsits.

Cansat del rebombori, toco el dos, me'n vaig a donar un tomb per les parades de llonganisses i formatges, a ensumar-ne les olors (hi ha dies per a tot, i avui només toca enflairar). Una mica més tard torno a passar per la plaça del mercat, a veure com ha acabat la facècia. Al mig de la plaça, un caòtic i gran munt de serradures i de troncs esbocinats donen fe de les dimensions de l'esforç. De "figures" no se'n veu cap, però "de feina" sí que se'n veu, s'ha de reconèixer que aquest escamot de bosquerols n'ha fet un munt.

Amb els braços plegats o les mans a les butxaques, els badocs que encara queden s'ho miren amb un posat difícil d'interpretar.