8 de des. 2018

El nacionalcatolicisme explicat a la meva filla

Hi ha moltes maneres d'explicar la història. Una és a través de la revisió dels llibres escolars de les diferents èpoques. En posaré un exemple, a partir dels textos de l'enciclopèdia de l'Editorial Luis Vives dels anys 40 o principis dels 50 ("Enciclopedia, Segundo Grado"; no sé l'any exacte perquè a l'exemplar que tinc li falten les primeres pàgines).

A l'apartat titulat "Derecho", a la "Lección 2ª, Derecho Civil. Las personas", diu:

"11. Causas modificadoras de la capacidad jurídica. Las principales causas modificadoras de la capacidad jurídica (la de tener derechos) son:
El sexo. Así, la mujer casada queda supeditada al marido; no puede, verbigracia, contratar sin el consentimiento del marido. (...) También limitan la capacidad jurídica la sordomudez, la imbecilidad, la prodigalidad, la interdicción civil." (p. 298)

I a la "Lección 4ª - Patria potestad. Adopción. Tutela", diu:

"19. Patria potestad. - Se entiende por patria potestad el poder concedido al padre, y en su defecto a la madre, sobre sus hijos no emancipados." (p. 300)

Abans, a la "Lección 1ª, Preliminares", diu:

"6. Relación del derecho con la Religión. - El Derecho procede de Dios, Criador del hombre y de la sociedad; Él es el que ordena todo lo existente. El Derecho, por lo tanto, se relaciona con la Religión." (p. 297)

És a dir, que entre l'Església i l'Estat, avalant-se mútuament, la condició de la dona era la que era...

A l'enciclopèdia també diu això:

"Al tratar de resolver un problema debemos, ante todo, discurrir sobre el paso que se nos propone." (p. 98)

El veritable problema era que, durant el nacionalcatolicisme, si realment se t'acudia "discurrir", te la jugaves... Això si eres un home: si eres una dona, que se t'acudis "discurrir" era del tot inconcebible.