30 de des. 2024

Dues versions

Dues persones, per separat, em parlen d'un parent seu. El dibuix que en fa cada una és bastant diferent. Una en fa gairebé una hagiografia, i silencia o relativitza tot allò eventualment problemàtic del parent. Perquè és obvi que vol donar-ne una bona imatge; no vol que sobre el record d'aquest parent hi hagi cap ombra.

L'altre, en canvi, s'ho passa bé ressaltant les contradiccions de la vida d'aquest parent. Subratlla la feina que en general s'ha fet al llarg dels anys per tal que la seva imatge pública fos modèlica, exemplar. A ell no li fan por, les contradiccions de la vida d'aquest parent. Al contrari, considera que fan el protagonista més versemblant. I més interessant.

El seu parent era una persona molt important, un personatge públic molt influent. Encara ho és avui, tot i que va morir fa molts anys. Molts, quan encara en faltava un bon grapat perquè nasquessin aquests dos descendents seus.

Tots dos tenen la mateixa informació del seu parent, això és el més curiós. Cartes, documents, publicacions... Tots dos han pogut accedir sense dificultats a la mateixa informació, en igualtat de condicions. I tots dos han estat interessats a fer-ho. També estan al cas de la informació que, temps enrere, es va destruir. Que es va destruir amb el propòsit de fer desaparèixer aspectes del seu parent que, als qui van promoure la destrucció, no els semblava oportú que fossin coneguts. 

L'única diferència és "la lectura que en fan", la interpretació, de tot plegat. I la selecció, sobretot per part del primer, que de manera conscient prefereix no parlar de tot allò que podria afectar el relat bonic, sense ombres, que ell vol que perduri del seu parent.

M'agraden, aquestes històries. El fet que dues persones, amb la mateixa informació, "a partir de la seva manera de ser", donin versions tan discrepants d'un mateix fet o una mateixa persona. Dic que m'agraden i m'interessen perquè són recordatoris de com, en general, es construeixen els relats històrics i els relats familiars. De manera més aviat poc fiable...

21 de des. 2024

Les orenetes

Llavors les visites a la Marta eren encara espaiades. Aquella vegada, a principis de l'estiu, feia bo: la Marta tenia totes les finestres obertes i unes orenetes passaven volant per dins del pis. Estava molt contenta, amb la companyia de les seves orenetes.

Com que les orenetes no volen perquè sí, vaig fer una inspecció, i vaig veure que al racó d'una habitació, damunt de la barra d'una cortina, havien començat a fer un niu. 

La Marta encara no se n'havia adonat. Li vaig dir que una cosa era que les orenetes anessin volant per dins de la casa, i que a ella la fes feliç. Però que també podia ser un problema, sobretot quan les orenetes comencessin a criar. Perquè si llavors un dia el temps s'embolicava, i potser feia ventades, o venien dies de mosquits, tindria un dilema, amb les finestres. Què faria, aleshores? Què seria més important, la lliure circulació de les orenetes o la seva comoditat?

A més, la Marta aquell dia tenia el cos ple de granets, petits, molts, uns granets que li feien molta picor. Li vaig dir que podria ser que aquells granets tinguessin relació amb les orenetes, amb els paràsits que poden hostatjar, i que encara que no hi hagués cap certesa d'aquesta relació, segurament era millor eliminar-ne la possibilitat. Perquè la picor la mortificava molt, i de mortificacions ja en tenia prou amb les altres, les que convertien des de feia temps la seva vida en un repte cada vegada més difícil, cada vegada més a la vora de ser del tot insuportable.

Ella, d'entrada, no volia fer res que importunes les seves orenetes, "les seves orenetes, tan boniques". Però a força d'insistir va acabar entenent que era, que havia de ser, més important la seva comoditat que la llibertat de les orenetes. I va acceptar que m'encarregués de "solucionar" el problema, cosa que vaig fer de seguida, abans que tingués temps de repensar-s'ho.

Com que abans no s'havia adonat de l'inici de la construcció del niu, li vaig dir que, a partir de llavors, havia de vigilar que aquelles orenetes no fessin cap nou intent, i que si ho veia, que de seguida ho impedís. Que ja que ella sola no podria fer-ho, que llavors ho digués a una amiga seva del poble que, cada dia, una estona o una altra, la passava a saludar i a preguntar-li si li calia alguna cosa. O que em telefonés a mi.

No recordo si les orenetes van fer algun altre intent de niu a dins de casa, crec que no. D'altra banda, la Marta no es va quedar sense orenetes perquè, com cada any, a l'eixida, les orenetes van refer i ocupar un parell de nius.

Quan hi vaig tornar al cap d'uns dies, potser va ser per casualitat, no ho sé, però la Marta ja no tenia tot el cos ple de granets. Em va agrair que uns dies abans hagués insistit per dur a terme la liquidació del niu de dins del pis. M'ho va agrair mentre, asseguts a l'eixida, les orenetes dels dos nius anaven i venien i ella se les mirava somrient. Mentre, més enllà, volaven alguns pardals i, de tant en tant, passava alguna tórtora...

19 de des. 2024

Monges

Acompanyo la Lívia quan va a veure un cunyat seu ingressat en un sociosanitari. Quan hi arribem, té una visita, una monja de les Germanes de la Caritat de Sant Vicenç de Paül. Aquesta monja li explica a la Lívia que, a l'escola que tenien, durant anys va coincidir donant classes amb la tia monja de la Lívia, i n'hi explica històries. La tia de la Lívia era bastant més gran que ella, ara tindria més de cent anys.

La Lívia està contenta, d'haver coincidit amb aquesta monja, cosa que ha sigut ben bé una casualitat. Resulta que una altra monja de la mateixa congregació s'ocupa de dur la comunió i fer una mica de companyia a les persones ingressades que ho demanen, com és el cas d'aquest cunyat que la Lívia ha anat a veure: creient i practicant, agraeix molt les visites d'aquesta monja i la possibilitat de poder anar combregant.

Quan amb la Lívia tornem cap a casa penso en aquestes monges. En la que ens hem trobat al sociosanitari, en la seva companya que visita els malalts, i en la tia de la Lívia. I l'endemà al matí decideixo fer el que feia dies que volia fer. Després d'esmorzar, me'n vaig cap al convent de les Franciscanes Missioneres de Maria, a saludar la germana Pilar. Fa potser un any la vaig anar a veure per primera vegada, per saber llavors coses de la meva cosina Clara, monja també de les Franciscanes Missioneres, morta fa uns anys. La Pilar va coincidir amb la Clara a la casa que la congregació té a Madrid, quan la Clara ja estava bastant malalta.

Aquesta vegada, a la recepció hi trobo una monja molt gran, molt baixeta, molt prima, molt menuda, amb cara de ratolí bondadós. M'entendreix, el seu parlar suau, amable, lúcid, i alhora la sensació que, de tan poca cosa que és, d'una bufada podria caure a terra. Avisa per l'altaveu la Pilar i, mentre no baixa la Pilar, parlo amb ella. M'explica que va estar més de quaranta anys a l'Argentina, quines eren les seves ocupacions allí... Després, quan baixa la Pilar xerrem una estoneta; la Pilar és una dona també amable, intel.ligent, comprensiva, una monja amb la qual es pot parlar amb facilitat.

Al vespre, decideixo seguir amb les meves activitats relacionades amb les monges. Escric a la María Jesús, de la Compañía Misionera del Sagrado Corazón de Jesús, l'orde de la meva tia Rosa. Quan la Rosa encara vivia, quan el cap li va començar a fallar, llavors, quan telefonava a la casa que aquestes monges tenen a Medellín en lloc de parlar amb la Rosa ja parlava amb la María Jesús. Després de morir la Rosa, de tant en tant ens hem seguit dient alguna cosa. 

Igual que la Pilar, la María Jesús és una dona intel.ligent, bona persona, solidària, i amb la que es pot parlar. Encara que, com la Pilar, "també sigui molt monja".

Quan torno cap a casa, se'm barregen les impressions d'aquestes diferents monges. I em venen diferents pensaments. Penso, per exemple, en aquesta monja tan menuda de la recepció, tan vulnerable; penso que, com altres monges malaurades, el 1936 hauria pogut acabar assassinada de mala manera en una cuneta. També penso en la tia de la Lívia, que llavors tenia dinou anys, que encara no era monja, i que si ja ho hagués sigut potser hauria pogut acabar igual. 

Igual, per exemple, que la Ramona Fosses, una de les monges que van morir assassinades al, des de llavors, anomenat Revolt de les Monges, a la carretera de Vallvidrera de la banda del Vallès (esmento la Ramona perquè m'agrada considerar-la "parenta sobrevinguda llunyana"...).

Penso en aquestes històries de monges, i en aquestes visites i converses meves. I penso també que és divertit (o deixem-ho en curiós), que alhora hi hagi qui m'atribueixi un problema (de mania, o rebuig, o el que sigui) en relació amb les monges.

18 de des. 2024

La Marta

La majoria dels apunts recollits aquí van ser escrits durant els últims mesos de vida de la Marta, i alguns posteriorment:

https://passavolant.blogspot.com/p/la-marta.html

17 de des. 2024

Les ofenses


Jo m'ofenc.
Tu t'ofens.
Ell s'ofèn.
Nosaltres ens ofenem.
Vosaltres us ofeneu.
Ells s'ofenen.
Després, tots ofesos,
ens barallem.
I així anem consolidant
un estat permanent
d'ofensa i estupidesa.

10 de des. 2024

Noves aventures del Joan Pintor

Trobo al contestador tres missatges del Joan Pintor, no entenc res del que diu. Li telefono i no em contesta, de manera que decideixo avançar un dia la visita que tenia pensat fer-li l'endemà. 

Arribo a casa seva. Després de trucar quatre o cinc vegades, m'obre. Fa molt mala pinta, al front hi té una gasa gran amb esparadrap, i la cara amb morats. Se'l veu encongit, insegur. Anem al menjador, seiem i li pregunto què li ha passat. Em diu que va caure, a la cuina, de morros, i després no es podia alçar. Que com que no es podia alçar es va arrossegar pel passadís, deixant un reguerol de sang, fins al menjador, on té el telèfon i l'aparell de la teleassistència, a una tauleta baixa. Hi va arribar i va poder prémer l'alarma. Li pregunto si no duia el medalló penjat, per avisar, i em diu que sí, però que no hi va pensar.

Un cop avisada la teleassistència, va venir una ambulància i se'l van endur a l'hospital, on després d'esperar-se unes hores li van posar uns quants punts al front. Llavors es va haver d'esperar un altre cop, perquè no hi havia cap ambulància disponible per tornar-lo a casa. Es queixa de l'hospital, de les esperes, diu que no el van atendre bé. Es queixa de la família, diu que no va aparèixer ningú. Es queixa, de tot.

Cada vegada que es clava una pinya fa un altre pas enrere, se'l veu més empetitit, més fràgil, "encara més fràgil"...

Mentre estic a casa seva, truca la filla d'una dona que havia sigut molt amiga del Joan. L'amiga va morir, però la filla segueix pendent del Joan. M'explica que fa quatre dies de la caiguda (el Joan no havia sigut capaç de dir-me quan havia caigut). M'explica també que no és veritat que no aparegués ningú de la família, quan va caure. Que els de la teleassistència van trucar a una neboda, que tenia la clau del pis, perquè els anés a obrir. I que després, aquesta neboda va anar amb ell a l'hospital, i es va esperar allí fins que al cap d'unes hores van tornar cap a casa.

Suposo que l'explicació del Joan és una combinació de la seva mala memòria i de la seva manera de ser de vegades poc agraïda; és trist, arribar a vell així, fràgil, desmemoriat, dependent i, de propina, poc agraït.

Uns dies després torno a passar per casa del Joan. M'adono que ha estat remenant l'estufa de butà, tot i que li havia dit que no l'havia de fer servir més, perquè el gas és perillós, i ell ja no s'aclareix, amb el seu funcionament. Li ho torno a repetir, i li recordo que ja té un bon calefactor, que va la mar de bé. De fet, el té engegat, i té el menjador, on fa vida, ben calent.

Després de repetir-li unes quantes vegades (perquè no el veig gaire convençut) que s'ha d'oblidar de l'estufa de gas, al final em diu que d'acord, que no la farà servir més. Però penso que ves a saber... De manera que, per assegurar-ho, aprofitant que és el dia de la recollida municipal d'andròmines, agafo l'estufa i la baixo al carrer. No la deixo al davant de casa, per si ell té algun mal pensament... l'arrossego fins a una cantonada, que des del seu balcó no es veu.

Al pis encara hi queden les bombones, haig d'esbrinar què s'ha de fer perquè algú les vingui a recollir, per tancar definitivament aquest tema. I després, a esperar el pròxim episodi, a veure quin serà.

Em va bé aquesta relació amb el Joan Pintor, és un recordatori de la fragilitat de la vida. Ell, fins fa quatre anys, no tenia cap problema important, malgrat els seus noranta anys. Però a partir de quan va caure la primera vegada, amb el cop molt fort que es va clavar al cap, tot va canviar radicalment. Ja no va ser el mateix, ni de bon tros. I després, de caiguda en caiguda (ja en porta unes quantes), ha seguit baixant graons...

8 de des. 2024

"Jo ho he vist"

A l'entrada del supermercat un home capta. És un home gran, potser té la meva edat. L'he vist aquí altres vegades, quan de tant en tant passo per aquest carrer. És molt educat, sempre somriu, tant si algú li dona alguna moneda com si no.

Sovint passo de llarg, però aquesta vegada m'aturo i li pregunto si vol alguna cosa del supermercat. Em diu que sí, pollastre, si pot ser, que després ell ja el courà.

Entro al supermercat, compro pollastre i també una barra de pa per a mi. Mentre estic a dins, se m'acosta una dona, potser també té la meva edat, i em diu: "Aquest home de fora el porten cada dia en taxi, jo ho he vist". I afegeix, seriosa, indignada: "Nosaltres a peu, i ells en taxi!". Així, "ells" en plural...

Suposo que m'ha vist que parlava amb ell abans d'entrar, potser m'ha sentit, no me n'he adonat. Li dono les gràcies per la informació, però no me la crec, no em sembla versemblant, el que m'ha dit, malgrat el seu "jo ho he vist".

Uns dies després, a un altre carrer bastant a la vora del supermercat, veig el mateix home. Camina a poc a poc, amb el cap cot, amb un caminar cansat. M'aturo i, des d'uns metres més enllà, me'l miro. Arriba davant d'una porta, l'empeny, entra i la tanca. És una casa "ocupada" per famílies de gitanos migrants, sovint se'ls veu pel barri, amb carrets, remenant contenidors i recollint tot allò que pot tenir encara algun valor.

Penso en aquella dona. Se m'acudeixen hipòtesis, més aviat tristes, relatives al fet que em digués que el duien en taxi, quan aquest home resulta que viu a menys de cinc minuts del supermercat...

2 de des. 2024

Un soldat

Era soldat a la força.
Com molts altres soldats.
Un soldat que,
en contra de la seva voluntat,
va haver d'anar a la guerra.
I a la guerra, un dia,
li van fer un forat al cap.
I amb el cap foradat, 
a dins d'una caixa de pi,
va tornar cap al poble.
Tenia altres projectes,
ell, abans de ser soldat.
Però a dins d'una caixa de pi,
amb el cap foradat i el cor aturat,
l'horitzó és molt limitat.

1 de des. 2024

Al carrer fa fred

Al carrer fa fred,
a dins de casa s'està bé.
Al carrer fa vent,
a dins de casa s'està bé.
Al carrer plou,
a dins de casa s'està bé.
Al carrer hi ha el Roberto,
el Manuel, el Joan, la Belén,
el Harry, l'Ibrahim...

29 de nov. 2024

Dimonis

Durant una conversa, de manera del tot casual (i sense cap intervenció meva), surt el tema dels exorcistes. Un dels participants és un mossèn, i llavors fa una explicació del tractament per part de l'Església de les persones que considera que poden estar endimoniades, del paper dels exorcistes, la seva formació, la seva distribució territorial...

No dic ni una paraula, només escolto. Ell no diu res que jo no sàpiga dels dimonis i els exorcistes, però com que m'interessa "ell", aquest mossèn, l'escolto de manera respectuosa. M'agrada escoltar-lo, ja que és una manera de conèixer-lo una mica més. Parla convençut del que diu, però amb suavitat, no amb l'actitud i el to d'alguns creients que quan parlen de temes religiosos són molt pesats, fins i tot desagradables, i als quals sempre procuro evitar.

Al cap d'una estona de dimonis i exorcistes la conversa se'n va cap a una altra banda, el tema dels dimonis queda aparcat, ja no torna a aparèixer. L'endemà, però, m'arriba un correu d'aquest mossèn, amb un enllaç a una notícia relacionada amb el cas d'una persona "presumptament" endimoniada i alliberada del dimoni gràcies a un mossèn.

Tal com ja he dit, durant la conversa del dia abans jo no havia dit ni una paraula, durant l'estona dedicada als dimonis i als exorcismes, ni una. Però entenc la seva iniciativa, que m'enviï aquest missatge, perquè com que és un mossèn suposo que considera que ha d'aprofitar totes les ocasions per fer apostolat.

Li contesto, li dic de manera molt educada i amable que suposo que ja es va adonar que no vaig fer el més mínim comentari sobre el tema, quan ell en va parlar. I que no el vaig fer per dos motius. El primer, perquè en aquests casos fer comentaris (una persona descreguda a una creient), no serveix de res. I el segon, perquè són temes que poden enterbolir les relacions, de manera que si es poden evitar, millor, sobretot quan estàs amb algú a qui aprecies. Però també li dic que, com que ell em cau molt bé, fins i tot estic còmode amb ell quan parla de dimonis.

Després ell em contesta, es disculpa, em diu que es va precipitar. Així que cap problema, tot aclarit i tema tancat. I tan amics.

19 de nov. 2024

La Patrícia, una altra vegada

A casa de la Patrícia. Estic alerta, perquè sé que en qualsevol moment ella sortirà amb una ocurrència de les seves. No triga gaire: "Per què et poses les mans al cap?"

Estic assegut a una butaca, amb les mans al clatell. Li dic que així estic còmode. Ella arrufa el nas, i li pregunto per què. Em diu que no li agrada. "No t'agrada que estigui en aquesta postura, assegut amb els braços alçats i les mans al clatell? Jo estic bé, així" 

"No, no m'agrada". Li pregunto per què, i em diu que no està bé, que la faig sentir incòmoda. Vaja, que la meva comoditat l'incomoda... i com que sé que, per estúpid que pugui semblar, això pot degenerar en una reacció seva més complicada, fins i tot verbalment agressiva, reculo: faig bondat, com si fos un nen petit a qui han renyat, i abaixo els braços, poso les mans damunt dels genolls. I veig que ella, que s'havia posat tensa, es relaxa.

No és una excepció, la Patrícia és així: quan la vaig a veure, a banda d'estones de conversa fàcil, sempre hi ha algun moment que se li encreua algun cable. Un o un altre, segons els dies, perquè de cables potencialment encreuables, i llavors provocadors de guspires, la Patrícia en té uns quants. Per descomptat, a la Patrícia no se li pot ni insinuar que potser hauria de visitar un lampista, perquè dir-li-ho podria desencadenar un curtcircuit monumental, una terrible tempesta amb llamps i trons.

Un parell d'hores després, a casa de la Francisca. La Francisca té Parkinson, i sobretot l'espanta que pugui evolucionar cap a una demència. Al seu pare li va passar. Li dic que de vegades passa, però que no té per què ser així. Però suposo que la seva por està fonamentada, perquè és conscient que la seva memòria cada vegada li falla més. D'altra banda, hi ha coses que ja no és capaç de fer sola, com anar a comprar, perquè es fa un embolic amb els preus, li cauen els diners, a l'hora de posar la compra dins la bossa no se'n surt... Coses com aquestes, en teoria fàcils. D'altra banda, camina cada vegada més insegura, alguna vegada ja ha caigut. Per sort, té un bon entorn familiar, pendent d'ella, a diferència de la Patrícia que està molt sola.

Entremig de la Patrícia i la Francisca, l'Alba. És molt més jove que les altres, i té idees peculiars sobre l'alimentació. Menjar? Tot és mental, diu. "Si treballes la ment, no cal menjar". Ho diu somrient, n'està convençuda. Quan la veig, sempre li dic el mateix, que potser té raó, però que per si de cas, si va menjant una mica potser no li farà mal. I ho va fent, menjar una mica, tot i que poc, perquè és pell i ossos... Però de moment no ha desaparegut.

Després d'aquestes visites curioses, quan vull tornar cap a casa el tren que pensava agafar l'han anul.lat. Darrerament això no és una novetat, els retards i les supressions són la nova normalitat. M'espero, al cap d'una hora ha de passar un altre tren. Però quan passa no hi pujo, de tan ple que va. No tinc ganes d'anar més d'una hora dret o assegut a terra; els meus ossos tenen molts anys, i per a ells aquest tipus de proves no són les més aconsellables.

Mentre espero un altre tren, tres quarts d'hora més d'espera, m'entretinc escrivint això. Gairebé els hauria de donar les gràcies, als dels trens, perquè així puc escriure tranquil.lament, sense presses. A més d'escriure, puc mirar la gent que va i ve pel vestíbul, o que està asseguda com jo, esperant. M'agrada mirar. I d'esperar en sé.

(Després vindrà la feina de teclejar això, que sempre em fa mandra, tanta, que sovint hi ha escrits que es queden en els papers, i es van amuntegant, fins que un dia en llenço alguns, i sense que em dolgui massa, perquè les estones que escric, amb llapis i paper, m'agraden, em passa el temps volant, de vegades capficat amb una fotesa, ocupat potser pensant si poso o no poso una coma...)

17 de nov. 2024

Baladre

Amb el Joan Pintor passem pel costat d'una llarga filera de baladres. I just llavors, ell comença la seva queixa sobre que ja és molt gran, que està molt limitat i adolorit, que es cansa, que no pot fer res, i que millor seria que es morís.

Li assenyalo el baladre, i li dic que és molt tòxic, tant que, diuen, si en menges et pots morir. I que en podríem fer un ram, dur-lo a casa i, quan tingués ben decidit això de no seguir vivint, doncs llavors podria fer-se'n un bon puré, cruspir-se'l, i llestos.

"Home, tu sempre igual, però és que el que jo voldria seria només no tenir tants mals i limitacions!"

Li dic el de sempre, que els mals i les limitacions són efectes col.laterals d'estar viu. Sobretot quan es tenen uns quants anys, com ell, que està a punt de fer els 95. I que per tant, si no vol efectes col.laterals, l'alternativa és estar mort. Així de fàcil.  Que és una solució cent per cent efectiva.

És una conversa cordial, ell la gestiona bé, té bastant sentit de l'humor. Amb altres persones, a les que de vegades voldria dir-los el mateix, vaig molt més amb compte, perquè pot ser que s'ho agafin malament. De sentits de l'humor n'hi ha de tota mena, i de falta de sentit de l'humor, també; de vegades hi ha gent bastant fosca, fins i tot rasposa, punxosa, cantelluda. 

Repasso mentalment els suggeriments que li he anat fent al Joan Pintor, diferents dies: avui el baladre, la vegada anterior contractar un sicari, i altres dies deixar de prendre's el munt de medicaments que es pren, dir als serveis socials de l'Ajuntament que no li portin més menjar (també es queixa del menjar que li porten), no anar més al metge...

De tota manera, aquestes converses amb ell són l'excepció, la norma és més convencional. Per exemple, avui li he tornat a preguntar què va passar al seu poble, durant la Guerra Civil, si hi va haver morts (ell tenia set anys, quan va començar la guerra). M'ha dit que no hi va haver morts, que gairebé tothom era de dretes, i que a un parell o tres de famílies d'esquerres no els va passar res, tot i que alguns veïns es van posar el vestit de falangistes i anaven pels carrers ben tibats.

Que el més rellevant que va passar va ser un dia que va arribar un home corrent i que, molt esverat, anava cridant: "Que venen els rojos, que venen els rojos!" I tothom es va espantar, i van marxar a correcuita del poble, el van deixar desert. Fins que al vespre, uns homes es van acostar al poble, a investigar, i van veure que no hi havia ningú. Els rojos no havien vingut. I van avisar que ja podia tornar tothom. 

El Joan diu que aquell dia es va empipar i va rondinar molt, perquè va passar gana. Perquè amb l'esverament i les presses ningú no es va preocupar d'agafar res per menjar, i fins al vespre no van poder menjar ni beure res. 

Diu que la guerra, el front, no va arribar al poble, que només alguna vegada arribava algun camió de soldats a buscar llenya, la carregaven, i tornaven a marxar. "Soldats de quin bàndol?", li pregunto. I em diu: "De quin bàndol? Eren soldats".

Alguna vegada ja li havia preguntat què havia passat al seu poble, durant la Guerra Civil. Crec que aquí ja ho havia comentat. Ara, si no em fes mandra, podria buscar algun d'aquests textos antics, i comparar-lo amb aquest que acabo d'escriure. Ves a saber, potser no tot coincidiria... Perquè amb el temps les memòries van canviant.

A més, quan ens anem fent grans (i abans també), la memòria es va omplint de forats, com un formatge de gruyere... o amb forats encara més grans, com els d'un formatge emmental. I els forats llavors pot ser que es quedin així, buits, o que de vegades es vagin omplint de ves a saber què...

El món dels forats dels formatges és ben curiós.

6 de nov. 2024

Quatre dècades després

He anat a veure un antic conegut, feia quaranta anys que no el veia. Havíem sigut molt amics, junts de vegades ens ho havíem passat molt bé. Després ens vam distanciar, o sobretot jo em vaig distanciar d'ell. Quan ens vam distanciar no vam parlar-ho. Va anar així: un dia vam deixar de tenir contacte i, durant dècades, no ens vam dir res. Absolutament res.

Fa poc vaig decidir telefonar-li i preguntar-li si voldria quedar un dia, sense concretar-li per quin motiu li ho proposava. Hi va estar d'acord, em va dir que li feia il.lusió. Quan ens vam trobar, vam tenir una conversa llarga, força cordial, però sense que jo tragués els temes que podien ser conflictius, els que van fer que jo m'apartés d'ell. Només li vaig dir, sense posar-hi èmfasi, que jo seguia sent el poca-solta descregut de quan teníem vint anys, mentre que ell, abans encara més poca-solta i descregut que jo, havia fet un gir radical.

Però de coses més personals i delicades, com ara que jo pensava que ell era una persona molt narcisista, i que de vegades podia ser molt desconsiderat amb algunes persones, no n'hi vaig dir res. Perquè aquest era el problema: aquesta forma de ser d'ell. Aquest, més que el tema de la seva nova religiositat, cosa que al capdavall per a mi era bastant irrellevant (tinc una bona amistat amb persones molt religioses). 

No sé fins a quin punt al final no li vaig dir res perquè no em vaig atrevir, o perquè em vaig adonar que hauria sigut inútil. Perquè quan algú considera que està per sobre de tothom, tant pel que fa a les seves creences com pel que fa a les seves savieses i virtuts, quan està a dalt d'aquesta alta torre de vori elitista, i protegit per un integrisme religiós (o no religiós), el blindatge és absolut: qualsevol crítica només serveix per refermar el seu sentiment de superioritat (i de menyspreu) cap a aquells que no pensen com ell.

D'altra banda, haig de remarcar que aquest dia ell em va tractar molt bé, igual que sempre ho havia fet. ¿Per què sempre m'havia tractat bé, i aquesta vegada també, malgrat jo ser un poca-solta i ell un "escollit"? La veritat és que no ho sé. Però per a mi no era en absolut suficient, que a mi em tractés bé, si alhora veia que tractava altres persones de manera poc respectuosa. 

La decepció, aquest dia que vam quedar (una decepció val a dir que relativa, per esperada), va ser constatar que ell no havia canviat: seguia encimbellat en el seu elitisme, parlava com si de la mediocritat mundial només se'n salvés ell i algunes persones com ell, "amb el seu grau de consciència"... 

Havia passat un grapat de dècades. I el seu antic integrisme anarquista o ateu (o del tipus que fos) s'havia convertit o transformat en un integrisme religiós, igual de soberg i integrista. Igual de mal pair els dos, exactament igual, per a mi. S'havia canviat de vestit, s'havia tret els texans gastats d'anarquista ateu, i s'havia posat una túnica de mestre d'una peculiar religiositat, molt elitista. Tants anys per a només això, per només aquest canvi de vestit... 

El narcisisme d'algunes persones de vegades serveix perquè aquestes persones acabin fent grans obres. D'exemples de persones narcisistes i alhora admirables pel que han sigut capaces de fer no és difícil trobar-ne (fins i tot es pot dir que deu ser imprescindible, un determinat grau de narcisisme per tal de poder engegar segons quines iniciatives). En el seu cas no és així: només ell, el seu melic, la seva excel.lència, etc. Una immensa autocontemplació satisfeta (i gens de contingut social). 

Quan vaig marxar, durant el llarg viatge de tornada cap a cas vaig pensar que havia tancat definitivament una porta que feia quaranta anys havia quedat mal tancada.

3 de nov. 2024

El Joseph, el Domingo i altres

Feia setmanes que no el veia. Trobo el Joseph assegut a un banc, sense la seva motxilla habitual. Em diu que ja no capta, que ja te la paga que li ha gestionat la treballadora social. Amb aquests diners, paga l'habitació (que també li ha buscat la treballadora social), el menjar, i encara n'hi queden. S'arremanga la camisa fins al capdamunt i m'ensenya el bíceps, em diu que s'hi tatuarà un escut del Barça, i amb la mà me n'indica la mida, tan gran com ho permet el gruix del braç.

"T'arribaran els diners? Deu ser car." Diu que li costarà 180 euros, i riu; se sent ric, amb la paga que ara té. Veu que miro la llauna de cervesa que té al costat, i em diu que beu poc, i només cervesa, que vi ja no en beu mai. "I l'ull, com et va?" I em diu que l'ull fantàstic, que és perfecte, i fa cara d'una gran satisfacció (l'ull que li van posar quan en va perdre un a causa d'una infecció primer descuidada i després mal tractada).

Xerrem una estona més i, quan ens acomiadem, me'n vaig amb una sensació estranya, una mica desconcertat, tot pensant en la gestió d'algunes ajudes socials, que complicat que és tot...

Un altre dia em trobo el Domingo, assegut al davant d'una església (Santa Tereseta del Nen Jesús), amb el got a la mà, el braç estirat i cara de desvalgut. Una bona actuació. De moment ell no em veu, i m'agrada contemplar-lo... Quan em veu, se li transforma la cara i, quan m'hi acosto comença a parlar animadament pels descosits, no para. 

Al cap d'una estona li dic que haig de marxar, i ell em diu que m'acompanya. Està clar que té moltes ganes de seguir xerrant. M'adono que camina amb més dificultats, es va envellint; diu que té les articulacions dels genolls i dels malucs fumudes, que potser n'hi haurien d'operar alguna. Quan ens hem apartat una mica de l'església on captava es fica la mà a la butxaca i en treu un rellotge impressionant, gran, gruixut, feixuc, llampant. Té tota la pinta, l'aspecte, de ser un rellotge car, tot i que suposo que deu ser una falsificació, però ben feta. Mentre se'l posa al canell li dic que és ben espavilat, i ell diu que és clar, que quan capta ja sap que se l'ha de treure.

"On dormiràs, aquesta nit?" Diu que a una pensió, i es toca una ronyonera que es veu plena, diu que hi deu tenir cinquanta euros, entre monedes i bitllets. "També et donen bitllets?" I diu que sí, que de vegades.

Seguim caminant, i quan li pregunto a on anirà ara, em diu que a l'Estació de Sants, i quan li dic que anem en direcció contrària, em diu que és igual. I així, caminant junts "en direcció contrària" va canviant el lloc al qual diu que anirà a continuació, llocs que anem deixant enrere, que si el mercat tal, que l'església aquella... Com que camina a poc a poc (el mal de genolls i malucs és real, i és estrany que no li facin mal més coses, amb la vida que ha fet de moltes nits dormint amb cartrons), al final li dic que a mi se'm fa tard, que haig de caminar més de pressa, perquè si no tancaran allí on vaig. I llavors ens acomiadem.

Un altre, l'Edi (no recordo bé el nom, potser no és aquest). Capta a una cantonada a la vora de casa de la Lívia. Abans, quan passava davant seu li deia si volia un cafè o cafè amb llet, i li duia, o ell el venia a buscar al bar on anem de vegades amb la Lívia al matí a prendre un cafè. Un dia vam quedar amb l'Edi que li duria el cafè amb llet quan nosaltres sortíssim del bar, i quan li vaig dur ell havia desaparegut. Em vaig esperar una estona (la Lívia va marxar), i com que no apareixia, al final vaig seure a un banc que hi ha a la vora i me'l vaig veure jo, el seu cafè amb llet.

Un altre dia em va dir que vindria al bar a buscar ell el cafè amb llet, i quan va venir va demanar també una pasta, sense dir-nos res. Ens ho va dir després el cambrer, quan abans de marxar vam pagar (més ben dit, quan va pagar la Lívia, perquè tinc aquesta sort, que sempre paga ella). La Lívia li va començar a agafar mania, a l'Edi, la veritat és que amb una mica de raó. És veritat, és una mica fresc, però alhora molt simpàtic, rialler, bromista, i aquesta forma de ser també s'ha de valorar. De tota manera, ha arribat un punt que jo he començat a evitar passar per "la seva cantonada", l'evito...

Al carrer, com a tot arreu, captant hi ha tota mena de persones. Per exemple, quan l'Edi no és a la seva cantonada, de vegades hi ha, pocs metres més enllà, un altre captaire, negre com ell. Només hi és quan no hi és l'Edi, suposo que es deuen conèixer i es deuen posar d'acord. Si veig que hi ha aquest altre, li pregunto també si vol un cafè o cafè amb llet. A diferència de l'Edi, que és molt extravertit, aquest és tot el contrari: tímid, discret, amb el somriure d'una persona una mica espantada. A banda de preguntar-li si vol un cafè, fins ara no tenim més conversa.

Després hi ha totes les altres persones del barri que dormen a un caixer, a sota del voladís d'un edifici, al davant d'una botiga tancada... Deunidó, els que hi ha... Cadascú amb la seva història, les seves motxilles, suposo que amb les seves tristeses, la seva solitud, el seu fred, calor, gana...

Són altres mons, el món dels sense sostre, el món dels captaires... De vegades, no sempre, són alhora captaires i sense sostre (hi ha sense sostre que no demanen). Hi ha casos de tota mena, alguns molt greus, d'una immensa precarietat, amb un grau d'abandonament extrem. I també altres casos, personatges com el Domingo, "un pidolaire vocacional", força barrut, però també entranyable i divertit...

El que he dit, és curiós, complicat, aquest món, i arriscat opinar-ne, i encara més arriscat fer algun judici...

27 d’oct. 2024

Gírgoles i amanides

Davant la Casa Batlló, un munt de turistes miren la façana i en fan fotos. Com que tothom mira amunt, no veuen el que passa ran de terra: a la soca d'un plàtan hi ha dues gírgoles força grans i, amb elles, unes quantes més de petites, totes en molt bon estat. Agafo les dues grans, suposo que sense que ningú es fixi en mi... O potser algun dels turistes sí que em mira, i pensa que passen gana, els sense sostre de Barcelona (ho dic per la meva pinta, que sé que de vegades afavoreix aquest pensament).

De tota manera, aquestes dues gírgoles no me les menjaré, de seguida ho tinc clar, perquè els turistes miren amunt, però els gossos aixequen la pota i pixen avall, i ves a saber. A més, amb els fums del Passeig de Gràcia cantonada Aragó, deunidó, els contaminants que segurament aquestes gírgoles han acumulat.

Aquest any n'he menjat diferents vegades de gírgoles. Sempre crues, de vegades unes bones quantitats, a dins de la meva l'amanida de l'esmorzar. N'he recollit més d'una vegada de dues soques de pollancre d'uns jardins una mica solitaris de Barcelona, i també d'una soca del poble, de la qual ja n'he plegat altres anys. Com que ha anat plovent, n'han anat sortint. També n'he plegat a la font de les Fogoses, per allà la Garrotxa, un dia que hi vaig anar a fer un tomb.

En dic gírgoles, de tots aquests bolets de fusta morta (les del Passeig de Gràcia han crescut gràcies a una esquerda del tronc que a dins deu tenir fusta morta). Però com que no totes són ben iguals, i no tenen ben bé el mateix gust, és una mica un embolic. A més, quan he buscat el nom científic, tampoc m'he aclarit (bé, no és que hagi buscat molt, només una mica...). En qualsevol cas, el resum és que hi ha gírgoles que val la pena collir perquè són molt bones, i altres no tant.

I si dubto, com sé si són bones? Doncs primer en faig un tast petit, per tal que, si no són recomanables, el mal de panxa també sigui petit. Val a dir que amb les gírgoles, unes i altres, fins ara potser he tingut "algun mal gust d'alerta", però mai cap disgust (amb uns altres bolets sí, però aquesta ja és una altra història).

Quan no hi ha gírgoles, a l'amanida de vegades hi poso xampinyons, de la botiga. I també de la botiga, potser enciam, escarola, col, coliflor, carbassó, cogombre, ravenets (amb les fulles), ceba, pastanaga, pebrot, tomàquet... I silvestres, segons l'època de l'any, fulles tendres de malva, brots de ravenisses, dent de lleó, fulles de naps (d'algun camp), verdolagues... I encara falta la terrassa de casa: una mica de menta, tarongina, caputxina, julivert, alfàbrega, sàlvia, poliol, ceballots de cebes d'Egipte... 

A més d'herbes ("menjar de conills", hi ha qui en diu), també hi poso llenties i, de vegades pèsols congelats descongelats. I potser una cullerada de flocs de civada i quatre panses, a més de sal i oli (i segons els dies, un raig de vinagre). I me n'oblidava: gairebé sempre un pessic de comí molt, i de vegades, també llevat de cervesa.

Amb tants ingredients possibles, no sempre els mateixos, i tots mai, els gustos de les amanides van canviant. Que recordi, ni una sola vegada el resultat m'ha decebut: sempre he assaborit aquestes amanides matinals la mar de content.

20 d’oct. 2024

Un quilo més de paciència


-De vegades tinc poca paciència.
-Doncs si se t'acaba, compra'n un quilo més.
-Sí, però és que a la botiga de la paciència ja em tenen molt vista.

L'Assumpta, amb la seva germana, de vegades parlen així, de la paciència que han de tenir per gestionar el dia a dia que els toca gestionar. Les dues passen dels noranta anys, i cada vegada es cansen més, els costa més tot. I a l'Assumpta, ara, de propina, el noi que té acollit, un ex "menor no acompanyat" marroquí, resulta que té alguna mena de problema mental. I una altra noia que té acollida, una llatinoamericana molt jove, ja s'espavila per la vida, però va molt al seu aire, està poc pendent del que passa al pis.

Ho aclareixo: cap dels dos contribueix a les despeses del pis, ni tan sols, llevat d'alguna excepció, per omplir el rebost. Igual que totes les persones, moltes, que l'Assumpta ha tingut acollides al llarg dels anys.

L'Assumpta abans no es cansava. Però ara és una mica diferent, i de vegades diu el que fins ara no deia: "Hi ha molta gent que diu que m'admira, pel que faig, però en lloc de tanta admiració, potser seria millor que m'ajudessin una mica, o que es fessin càrrec d'alguna d'aquestes persones". D'altra banda, a l'Assumpta que algú li digui que l'admira sempre l'ha incomodat, que li dediquin lloances no li agrada.

L'Assumpta diu que, de les seves amigues i conegudes, a banda de l'edat (val a dir que la majoria bastant grans), ella és qui té una economia més ajustada. Algunes d'aquestes amigues o conegudes (d'aquestes que diuen que l'admiren), fins i tot tenen molts diners; viuen en grans pisos, de vegades se'n van de viatge, van a espectacles cars... 

D'altra banda, la història aquesta és encara una mica més complicada (o sorprenent), perquè a sobre, alguna d'aquestes amigues, quan s'ha trobat amb d'algú que necessitava ajuda, en lloc de moure's "ella" per aconseguir-la, de vegades el que han fet ha sigut enviar aquesta persona a l'Assumpta, perquè ella se n'ocupi. Perquè, "com que l'admiren tant..."

De tota manera, en aquests casos l'Assumpta ha fet sempre el que li deia la seva consciència, i quan ha pogut ajudar algú, ho ha fet, amb independència que aquella amiga que li passava "el cas" fos una fresca. Sempre ha sigut així, l'Assumpta, una bona samaritana. La més bona samaritana que jo conec.  

De vegades, tal com he dit, l'Assumpta és queixa d'algunes de les seves amigues i conegudes, però quan ho fa, llavors de seguida es corregeix, i diu que no té per què judicar ningú; que cadascú fa el que vol, el que li sembla... No li agrada, ni queixar-se ni fer retrets a ningú.

Però últimament li costa evitar-ho, i de tant en tant se li escapa alguna queixa d'aquestes, relacionada amb aquest tema de les admiracions i les ajudes. És una queixa del tot lligada al pas i al pes dels anys, al cansament, a la dificultat creixent per gestionar la seva vida, i aquestes altres vides "desemparades/desemmarades" que orbiten al seu voltant (fa ben poc, durant un parell de mesos, va tenir també acollit un congolès, a més del marroquí i la llatinoamericana).

De vegades a l'Assumpta li dic que potser s'hauria de plantejar algun límit, ara que els anys cada cop li pesen més. Posar alguns límits, i mirar de viure ella una mica més tranquil.la, que ja li toca. I quan li ho dic de vegades em diu que potser sí, i altres vegades em diu: "Què hi vols fer, jo sóc així; si hi ha algú que necessita ajuda i la hi puc facilitar, com vols que l'hi negui?"

19 d’oct. 2024

L'home dels diaris

Tomba pel barri. Porta ulleres, però un vidre el té tapat amb paper de diari subjectat amb cinta adhesiva transparent. Coixeja, va amb una crossa, embolicada de dalt a baix també amb paper de diari i cinta adhesiva. Porta una motxilla, de vegades també una bossa de plàstic; mira els contenidors. Un dia que està assegut a un banc, amb la motxilla oberta i la bossa al costat, veig que a dins només hi ha diaris, uns més rebregats, altres menys. 

Pregunto al bar si en saben alguna cosa; el tenen vist, però no en saben res. A ell no he gosat mai dir-li alguna cosa, quan veig que va d'aquí cap allà, o que mira algun contenidor. Potser un dia que el torni a trobar assegut a un banc m'hi asseuré al costat. I a veure...

17 d’oct. 2024

Sobre els textos biogràfics

M'agrada llegir els articles que trobo sobre llibres de memòries, sobretot si són articles sobre les polèmiques que de vegades generen aquests llibres, a causa de la desaprovació del seu contingut per part d'altres membres de la família o de l'entorn. Després, alguna vegada també llegeixo el llibre motiu de controvèrsia, però ja és un tipus d'interès diferent, encara que òbviament relacionat.

Les polèmiques, o crítiques, en aquests casos sovint giren al voltant de l'oportunitat, de la utilitat o la legitimitat, d'explicar el que s'explica; són uns qüestionaments que de vegades no només afecten el fet d'explicar la història, sinó també a la utilització, amb aquest propòsit, d'alguns documents o fonts d'informació que algú considera que l'autor no tenia dret a utilitzar. 

De vegades, la crítica és una altra; és una denúncia de la falsedat o manipulació dels fets explicats. Sigui a causa, es diu, que l'autor no estava prou informat o, pitjor, que hagués escrit el text no amb l'objectiu d'explicar uns fets de la manera més veritable possible, sinó amb el propòsit d'establir "un determinat relat", potser per qüestionar o fer ombra a un altre relat que incomoda. En els llibres històrics, biogràfics i autobiogràfics aquests biaixos o intencions poc honestos no són cap raresa. 

Sovint, tal com he dit, les polèmiques al voltant d'aquests textos, quan sorgeixen, giren al voltant "del dret" a parlar d'aquella història. O de la necessitat de fer-ho: "Per què has d'airejar això tan antic?"

Llavors, de vegades, l'autor es defensa dient que a més del dret, que ell considera que sí que té, pensa que també  té "l'obligació" d'explicar aquella història. L'obligació ("moral", ètica, o com se n'hagi de dir o ell la senti). Perquè pensa que és injust que s'oculti, que no es digui, el que ell ha decidit explicar. Que no es parli o que s'hagi relativitzat allò que creu que no està bé, "que és injust", relativitzar-ho.

Sobre això dels drets, la justícia i les legitimitats, cal tenir en compte el seu origen, és a dir, el fet que tots els drets són relatius, perquè (no ho hem d'oblidar), són una invenció humana (els periquitos i els gossos no tenen drets; si és que en tenen algun és només perquè "nosaltres" li hem concedit: perquè "ens hem inventat" que també n'han de tenir).

Els drets són una invenció, però una invenció important, perquè faciliten, fan possible, la vida social (i la supervivència). Però una invenció, en definitiva. I per tant, tot el que se'n pugui derivar són "derivacions de la invenció inicial", cosa que a la pràctica es tradueix en el fet que, com més peculiar i complex sigui "el tema de debat", més fàcil serà que llavors es generin possibles desacords.

Per això, quan algú escriu un llibre sobre un tema conflictiu (per exemple una violació familiar de la qual ningú de la família no en volia parlar, o del passat criminal d'un pare o avi pertanyents, per exemple, a les SS nazis, o a la policia torturadora de la dictadura argentina, per posar dos exemples entre molts altres possibles), és fàcil que altres persones de la família critiquin el familiar que ha decidit parlar-ne. Perquè aquest familiar ha gosat qüestionar una imatge de la família que, fins llavors, els permetia viure tranquil.lment, gràcies a aquella "amnèsia".

He posat dos exemples extrems, però els temes, les històries capaces de generar discrepàncies, malestars i enfrontaments familiars no tenen per què ser d'aquesta envergadura. Poden ser també històries discretes, quotidianes. En relació amb aquestes històries més discretes, de vegades també hi pot haver un familiar que consideri que no només té el dret d'explicar-les, sinó l'obligació. I que a més del dret i l'obligació, consideri que utilitzar llavors una determinada documentació, encara que algú altre de la família s'hi oposi, també pot ser legítim. Perquè pensa que la utilització adquireix legitimitat a través del propòsit de l'explicació.

D'altra banda, i per descomptat, tots els relats de no-ficció, fins i tot els més ben documentats i escrits de la manera més honesta, són poc o molt subjectius, perquè encara que algú vulgui ser objectiu del tot només pot aconseguir "aproximacions a l'objectivitat". Perquè quan parlem, quan escrivim, estem sempre condicionats per molts factors: la nostra biografia, les nostres creences o idees, les nostres lleialtats, inseguretats i pors, etc. Negar aquest fet no té sentit, i per tant a l'únic que podem aspirar és a minimitzar aquestes influències, per tal d'així minimitzar, com més millor, les distorsions que poden causar. Però aquest ja no és el debat dels drets i les legitimitats, és ja un altre debat. 

Torno a agafar el fil. Al final, és clar, i ja que tal com he dit tot això dels drets i les legitimitats és resultat de la inventiva humana, és a dir, són convencions circumstancials, un mar de subjectivitats, un cel amb núvols canviants i en moviment, etc., és normal, pot dir-se que inevitable, que en aquests casos de relats sobre temes problemàtics familiars es puguin generar embolics i malestars. I que llavors, "de manera conseqüent" amb el que he anat dient, cadascú tingui raó: "la seva".

Amb independència que, alhora, pel damunt o al marge de tot això, és probable que, en aquests casos, normalment, hi hagi una veritat més veritable que les altres...

3 d’oct. 2024

Filloles

Tirem muntanya amunt amb l'Abel amb el propòsit de trobar una fita, un indicador del límit de la finca on estem. El bosc és espès i el sotabosc brut, de manera que no és fàcil veure una fita, si hi és. Per sort, l'Abel té una idea aproximada de la zona on ha d'estar, i després d'una estona d'esgarrinxades i cops de podall l'acabem trobant.

La fita fa un mig metre d'alçada (la part visible, no enterrada), i a banda i banda, a tocar, hi ha dues pedres més també clavades a terra, més petites. Les filloles, em diu l'Abel. No havia sentit mai aquesta paraula associada a aquest significat, i no recordo si fites que havia vist abans, al llarg dels anys i a diferents llocs, algunes també tenien filloles. Potser sí, i no m'hi vaig fixar.

L'Abel m'explica que la funció de les filloles és diferenciar qualsevol pedra que per casualitat pugui semblar una fita d'una veritable fita. M'explica també que a sota de la fita, al fons del clot on la clavaven, hi posaven teulissos o carbó, per tal que si algú qüestionava si aquella fita era autèntica o no, tenir un element més per poder-ho demostrar. Si es desenterrava, el carbó o els teulissos n'eren una mena de prova (el carbó, com els teulissos, té la propietat que no es degrada).

Miro als diccionaris les accepcions de fillola, i veig que aquesta també hi surt. És una paraula bonica, "gràfica". 

L'Abel em diu que recorda que, quan era petit, a aquest bosc i els dels voltants encara s'hi feien carboneres. I com que el bosc estava més net, sense sotabosc, perquè també hi pasturava el bestiar, podies veure amb facilitat qualsevol fita que hi hagués.

Ara tot ha canviat, i amb el bosc desaprofitat i embardissat, la solució és cartografiar les finques i incorporar les dades al registre de la propietat. La contrapartida és que, amb aquests canvis, es van perdent no només paraules, sinó moltes referències d'un món rural, antic, cada vegada més llunyà. Un món on tot es feia amb la força física, la pròpia i la dels animals de treball; eren vides dures, gens bucòliques, enfrontades a una naturalesa de vegades inclement... 

Vides com la del meu avi matern, i com les de l'avi patern i el matern de l'Abel.

M'agrada sentir històries d'aquells temps, anècdotes, saber el nom de costums, eines, feines...

2 d’oct. 2024

Benvolguda X

Des de fa uns mesos de tant en tant he anat parlant de la Marta. Una altra manera de parlar-ne és "per comparació". Per exemple, parlant de com gestiona una situació semblant, de mala salut, dolor i degradació, una altra persona. L'anomenaré X.

--------------------------

Benvolguda X. Fa temps ja et vaig dir que, amb la manera com enfrontaves els teus greus problemes de salut, no creia que jo fos la persona més adequada amb qui et convingués tractar. Sobretot, tenint en compte la meva manera de ser: la meva manera d'entendre la vida, d'acceptar que, quan arriba segons quin grau de deteriorament, té poc sentit seguir fent esforços per seguir existint. 

Però llavors tu em vas dir que ja t'anava bé la meva companyia, perquè tu pensaves igual que jo.

D'altra banda, de vegades també m'havies dit el contrari. M'ho havies dit després que jo t'hagués dit algun cop que l'únic que et podia dir tu no ho volies sentir. En aquests casos m'havies dit que dient-te això no t'ajudava. I a continuació ens havíem quedat els dos en silenci, els dos incòmodes.

Així han anat passant les setmanes, els mesos (els anys). Tu has anat empitjorant i, de manera bastant  incomprensible per a mi, segueixes fent tot el possible per negar el teu deteriorament inevitable, inaturable. Fins i tot ara, que ja tens una qualitat de vida bastant miserable, a causa de la poca autonomia que et queda i els dolors que suportes. És trist, però és així: tot és un desastre, i a més irreversible.

El resum és aquest: si avui ja estàs molt malament, demà encara estaràs pitjor. Disculpa que t'ho digui així, amb aquesta claredat. Qualsevol altre pensament són només fantasies, intents de no acceptar la realitat.

En aquest punt, per a mi tot això ja és massa absurd, massa desproporcionat. Aquesta batalla perduda, agònica, amb aquesta vida tan deplorable (si és que d'això se'n pot dir vida). Jo no sóc capaç de no dir-te això que et dic ara (perquè et tinc estima, i m'afecta la teva incapacitat d'acceptar la realitat: els teus dolors físics, els teus sofriments, la teva degradació, les teves dependències, la teva impossibilitat de millora...).

Soc incapaç de no dir-te el que penso, i sóc incapaç de seguir-te acompanyant en aquesta mena d'embogida desesperació. 

Ara ja no et dic, com abans, que no crec que sigui la persona més adequada per estar de tant en tant al teu costat. Ara et dic que no ho seré. Que no ho puc ser, que no hi veig cap sentit. Que aquesta etapa, pel que fa a mi, s'ha acabat. Perquè jo no puc, ni vull, seguir com fins ara.

M'agradaria ser capaç de dir-te això d'una manera més suau, però no sé com fer-ho. I ni tan sols sé si és possible... Potser aquesta manera és l'única possible, si és que vull ser sincer amb tu.

Una abraçada.

--------------------------

Però sé que aquesta carta o missatge que he escrit, dirigit a X, no l'hi enviaré. Perquè m'adono que en l'estat que està, segurament no té ni tan sols la capacitat d'entendre'l. Si el llegís, ella no hi veuria una explicació, sinó només una agressió. Per tant, no cal.

Saber viure de vegades és difícil. De vegades molt. Acceptar la nostra finitud costa, però ens és imprescindible. I quan ens apropem al final, hauríem de saber morir. Sense drames, amb una mica de serenitat i dignitat. 

La X, però, és una persona (com moltes altres) que no és capaç d'assumir la realitat de la finitud. Es revolta, es queixa, pateix, exigeix, acusa, nega... Fa temps que s'està degradant de manera greu, fa temps "que de mica en mica es va morint". Lentament, malament, rabiosa, desesperada. 

És molt trist.

(Durant mesos, anys, vaig veure regularment la X, gairebé cada setmana, a algun bar, a casa seva, a algun hospital. Vaig anar seguint el seu procés de degradació, la seva falta d'acceptació, les seves queixes. Ara fa unes quantes setmanes que no hi tinc cap contacte. L'última vegada que hi vaig parlar ella m'havia trucat per demanar-me una cosa que em va semblar del tot fora de lloc; suposo que va notar el meu desconcert, i que llavors devia pensar que jo "era una altra persona que també li fallava". De manera abrupta, em va penjar. Al cap d'uns dies li vaig trucar, i no em va contestar. Des d'aleshores ho he provat algun altre cop, amb el mateix resultat. La veritat és que ho trobo tot molt trist, però alhora també em sento alleujat d'haver-me quedat distanciat d'aquest horror o absurditat)

30 de set. 2024

Les cendres

La Marta volia, un cop morta, d'una banda no ocasionar despeses i, d'una altra, fer un últim acte de "voluntariat" i que el seu cos servís perquè els estudiants de medicina poguessin fer pràctiques. Per això havia renovat el document de donació del seu cos a la ciència, un document que feia anys ja l'havia fet, però que llavors, com que vivia a un poblet de la comarca d'Osona, necessitava actualitzar.

Un cop ella morta, em vaig assabentar que al cementiri de Vic havien dedicat un espai per a les cendres de les persones que, com ella, havien donat el cos a la ciència (en el seu cas a la Universitat de Vic). L'espai s'anomena Jardins de Marie Curie.

Vaig pensar que m'agradaria anar-hi, i un dia em vaig decidir. És un espai cuidat, està en una ampliació que han fet al cementiri, i hi ha una placa que explica la funció d'aquest espai: "En memòria de qui ha donat el cos a la ciència. Darrere la mort hi ha una altra manera de viure" (la segona frase la veritat és que no l'acabo d'entendre...). 

Com que ja fa uns mesos que la Marta va morir, dono per fet que les seves cendres ja estan aquí. Crec que aquest espai del cementiri de Vic és una excepció, ja que a altres cementiris amb universitats de medecina a la seva comarca o província no tenen aquest tipus d'acords amb l'ajuntament, o amb els serveis funeraris corresponents.

D'altra banda, el que tinc entès és que en aquests casos, un cop feta efectiva la donació del cos (un cop recollit), ja no hi ha cap contacte amb els familiars, i el destí final dels cossos, després del seu ús per part dels estudiants, és ser enterrats, suposo que en una fosa comuna (incinerats o no, ignoro si sempre s'incineren).

Per què hi he anat? Suposo que pel mateix motiu que de vegades entro al cementiri on hi ha enterrats els meus pares; suposo que és una manera, o una excusa, per pensar en ells... D'altra banda, els cementiris sempre m'han agradat, aquestes ciutats dels morts, silencioses, peculiars. Són llocs molt tranquils, m'agrada passejar-hi. A més, és entendridor (i de vegades còmic), llegir algunes làpides, per exemple una que digui "No t'oblidarem mai", en una làpida potser de finals del segle XIX.

No hi he anat perquè pensés "que a la Marta li hauria agradat que ho fes", perquè sé que, convençuda com estava que després de la mort tot s'acaba, segur que li era indiferent, la possibilitat que un dia jo anés al cementiri, al lloc on hi hauria les seves cendres. Però també crec que, "quan encara vivia", sí que devia pensar que li agradava la idea de deixar bons records entre la gent més propera a ella. I al final jo vaig ser part, crec que part important, d'aquesta gent. D'ella en tinc molt bon record.

Bé, sigui com sigui, el cas és que he fet el viatge, he anat al cementiri, i m'ha agradat anar-hi. I a banda d'aquest fet i d'aquesta satisfacció, potser qualsevol altra cosa que en pugui dir, d'aquest dia, seria un afegit innecessari, prescindible, de manera que ho deixo aquí.

20 de set. 2024

19 de set. 2024

L'opció del sicari

El Joan Pintor torna a dir que es vol morir i no es vol morir, que sí i que no. Com que ja és un tema habitual, li dic que jo ho tinc ben pensat, i que si arriba un punt que la meva vida em cansa, que ja no m'agrada, i llavors no acabo de trobar una manera que em convenci per plegar, per morir-me, me n'aniré a Colòmbia, o a Mèxic, o al Congo, a algun país en el qual abundin els sicaris. I en contractaré un perquè em peli a mi.

-I si el pagues i després no et mata?

Mira-te'l, el Joan, pensa en tot! Però jo també, i li dic que li pagaria la meitat per endavant, i que l'altra meitat li diria que la duria a sobre el dia que em pelés, i que un cop feta la feina ell mateix ja se la cobraria. I que si no em pelava, el denunciaria per fals sicari, fraudulent i estafador.

Em surt així, sobre la marxa em passa pel cap aquesta ocurrència. Però després hi torno a pensar, i penso que potser és una opció que no hauria de descartar del tot. I és que si arriba un punt que la cosa (la vida) té mala pinta, ja està bé tenir pensat un pla B, i per si de cas també un pla C, i un D...

7 de set. 2024

La Lorena, un altre cop

De vegades quan parlo d'algú li canvio el nom, sigui perquè em sembla més prudent, o de vegades fins i tot imprescindible (i llavors potser també canvio altres coses, les necessàries per dificultar la identificació de la persona). La Lorena és un d'aquests casos de nom canviat.

Fa temps vaig parlar de la Lorena, de la seva mala salut, una mala salut que arrossegava des de feia anys (cansament, estats enfebrats, cames pesades, mal a la ronyonada...), i en vaig tornar a parlar uns dos anys després, quan a la Lorena li van dir que tots els seus problemes li venien del fet que no menjava prou. I efectivament era així, perquè quan va començar a menjar més i millor, els seus mals i els seus esgotaments van anar marxant de mica en mica. (1)

Un dels problemes de la Lorena que llavors vaig comentar era una mena de "punyalades" al pit (sense causa aparent, episòdiques), en relació amb les quals ningú no havia sabut donar-li cap explicació. Més endavant, quan ja menjava bé i havia superat l'etapa dels mals i els cansaments, un dia, en un petit llibret sobre tècniques de relaxació, va trobar aquella explicació que li faltava. L'autor, gairebé de passada, esmentava un mal com el seu, i deia que era d'origen muscular, provocat per una contractura dels músculs de les costelles, a causa de la tensió acumulada. (2)

Era una explicació alleujadora, ja que descartava causes internes, i a més va resultar ser certa: la següent vegada que la Lorena va sentir una fiblada d'aquelles, va recordar el que deia el llibret, i fent-se massatges en aquella part del pit, i parant atenció per mirar de relaxar-la (tot de manera intuïtiva), el mal va anar minvant, i bastant ràpid. S'havia passat anys preocupada per la causa d'aquell mal intermitent, i l'explicació era tan senzilla com aquella, i el remei també. 

La primera vegada que havia sentit aquella mena de ganivetada, la més violenta de totes, es va espantar bastant, perquè va pensar que potser era una cosa greu. Però tot i pensar-ho, no va consultar res a cap metge, a mitges perquè hi confiava poc i també perquè li feia mandra anar-hi. La Lorena pensava com un metge d'una novel.la de l'Isabel Allende (un llibre que havia llegit de jove), un metge que deia que hi havia dos tipus de malalties: "les que es curen soles, i les que no tenen remei". Ella sabia que això no era veritat, però vivia "com si ho fos", perquè considerava que li facilitava la vida, ja que així podia despreocupar-se de la seva salut, quan tenia problemes. O potser no pensava tot això, però el cas és que anava vivint d'aquesta manera, amb aquesta despreocupació.

Ja vaig explicar que va ser amb motiu d'anar a veure un acupuntor, un home que practicava la medecina xinesa, que la Lorena va saber què li passava. Aquell home, després de mirar-li un moment la llengua, i prendre-li una estona els polsos d'ambdues mans, li va dir que no tenia energia, i que aquesta manca d'energia era la causa de tots els seus mals. I que el remei era menjar més, sobretot proteïnes. Abans d'aquella consulta, els últims anys la Lorena havia anat dues vegades al metge de capçalera (amb el seu rebuig als metges, aquelles dues consultes durant quatre anys ja li semblaven moltes), el qual li havia dit que el que li passava devia ser a causa de l'edat, i que potser li tocava assumir-ho.

Però tenia raó l'acupuntor, i el que li va dir era bastant de sentit comú: si no menjava adequadament, era normal que "sense gasolina" (i a sobre de poca qualitat, de baix octanatge), el vehicle no tirés. La Lorena reconeixia que havia sigut poc espavilada, pel fet d'haver arrossegat durant tants anys uns problemes de salut que hauria pogut evitar amb facilitat. Perquè a més, al llarg de la vida, ja havia tingut diferents avisos, de problemes de salut a causa de la seva deficient alimentació. De fet, els va començar a tenir tan bon punt es va emancipar, quan va deixar de tenir cada dia el plat a taula a casa dels pares i es va haver de preocupar ella de procurar-se el menjar. El primer avis d'aquest tipus ja va ser significatiu: mig any després de marxar de casa dels pares la Lorena es va posar molt malalta, a causa de la seva deficient i insuficient alimentació, i un metge li va dir que la seva malaltia (amb un nom que la Lorena ja no recorda, però que es manifestava amb febres elevades i una llaga a la gola), era una raresa; que havia sigut habitual durant la postguerra, a causa de la fam, però que llavors ja no n'hi havia casos. Vaja, que la Lorena havia fet una mena "de viatge a través del temps" fins a la postguerra...

Tot plegat era també una paradoxa. Perquè ella sempre havia considerat que el seu patrimoni més important era el seu cos, un cos resistent, en bon estat. Amb més motiu a partir del moment que es va emancipar, amb el tipus de vida que va començar a fer llavors, un tipus de vida que era impossible sense una bona salut, perquè era una vida en un entorn rural, física, sense comoditats, exigent. Però malgrat la consciència de la importància d'un cos saludable, i de l'opció de vida rural que havia fet, el cas és que la Lorena no es preocupava d'omplir de forma adequada "el dipòsit del combustible".

D'altra banda, la Lorena també s'ho mira d'una altra manera. Diu que la història és una mica més complexa, i que el fet d'haver viscut amb aquesta despreocupació ha tingut els seus avantatges. Diu que viure amb aquesta despreocupació, amb aquest deseiximent, li ha fet la vida més fàcil. I que el preu que de vegades ha pagat per haver viscut així en bona part queda compensat pel fet d'haver viscut com ha viscut. Diu que li costa imaginar-se haver viscut una altra vida, una vida en conjunt "més normal"; li agrada la que ha viscut, la manera com ha viscut.

La Lorena ara està contenta, perquè després d'anys d'arrossegar-se per la vida amb diferents molèsties físiques, ara es troba molt bé. Però diu que també sent una contradicció, perquè aquesta cura actual de la seva alimentació, aquest ocupar-se més d'ella mateixa, naturalment requereix més atenció i més recursos. I això no li agrada. Diu que de vegades n'està tipa, d'haver de pensar tant en ella mateixa, en les seves necessitats, i que potser algun dia se n'atiparà del tot i tornarà a la seva despreocupació d'abans. I que llavors, que passi el que passi. Ja que, al capdavall, diu que ja és bastant gran, que ja ha viscut molt.

Vaig parlar de la Lorena fa uns quatre anys, i fa un any i mig, i avui n'he tornat a parlar. La Lorena, tal com he dit al principi, de fet no es diu Lorena, i amb ella el canvi de nom no era una qüestió de prudència, ni de necessitat, sinó sobretot de mandra. Perquè la Lorena, aquesta Lorena tan poc espavilada, sóc jo. 

La primera vegada que vaig parlar "d'ella" no n'havia parlat amb ningú, d'aquests mals i cansaments. Ningú no sabia què em passava, i si algú em preguntava com em trobava, sempre deia el mateix: "La mar de bé!". Dissimulava tant com podia, i crec que ho feia força bé, a la vista dels resultats. 

Ara, com que he recuperat "un estat de salut raonable", ja no em preocupa explicar el que em va passar. Fins i tot em sembla bé fer-ho, per tal de posar de manifest el molt ruc que he arribat a ser al llarg de la meva vida. "El poc suc de cervell" que de vegades he tingut (tal com es deia en alguna de les contarelles mallorquines que va recollir Mossén Alcover). 

(2) Kenneth Hambly. Cómo vencer la tensión, Paza & Jannes, 1984 (p. 25)

5 de set. 2024

Divagacions sobre els relats, la història i les històries

La història és un contenidor ple d'històries, cada una de les quals alhora és també un contenidor d'històries més petites, i així successivament...

A la vegada, com que els humans som de capacitats finites, a l'hora de construir un relat, dels infinits relats dels infinits contenidors que ens envolten només en podem seleccionar alguns. Un petit grapat. I aquest petit, ínfim grapat (cadascú el seu), que subjectivament triem, alhora el podem remenar i explicar de moltes maneres diferents. I llavors tant pot acabar sortint una botifarra d'ou com un fuet, o una fideuada, o un coet de Sant Joan.

El resultat, la constatació, la realitat, és aquesta: que la història és una rondalla o, més exactament, infinits milions de rondalles. Cosa que d'altra banda és irrellevant, intrascendent, ja que al capdavall tot és finit, i de les infinites rondalles possibles, d'infinites formes, colors i textures, al final no en quedarà cap vestigi, ni el més mínim, només un infinit forat negre de no res.

Malgrat tot això tan evident, tots ens encaparrem en defensar, si cal amb ungles i dents, el relat inventat que ens hem inventat. I així anem vivint, mentre no ens morim.

3 de set. 2024

La Marta, una explicació més

"¿Por qué morir? Porque el sueño se ha vuelto pesadilla. (...) todo viaje tienes su hora de partida. Y todo el que va de viaje tiene el privilegio, y el derecho, de escoger el mejor día de salida." Ramón Sampedro (1)

Quan vaig explicar la mort de la Marta, la seva clara, lúcida i decidida voluntat de morir, i la serenitat, fins i tot el sentit de l'humor, amb què va afrontar la seva mort, es podria pensar que ella va arribar a aquest punt sense dificultats. Però no va ser així. Com que d'això no en vaig dir gairebé res, i em sembla que el procés que va fer des de la no acceptació a l'acceptació de la seva situació té el seu interès, crec que pot estar bé explicar-lo. Perquè el seu és un exemple que aquesta acceptació i aquesta evolució són possibles.

Feia molts anys, dècades, que coneixia la Marta, però la relació que al llarg del temps havíem tingut s'havia limitat a algunes feines de voluntariat en les quals els dos estàvem implicats. Quan parlàvem, en general només parlàvem d'aquestes feines.

Fa cinc anys vaig saber per primera vegada el dolor amb el qual convivia des que era petita, un dolor que havia anat augmentant i del qual normalment no n'explicava res a ningú. Era un dolor causat sobretot per una lesió i una degradació dels ossos de l'esquena.

Després, fa potser tres anys, no ho recordo bé, un dia amb una amiga comuna la vam anar a veure al poble on llavors vivia. I em va impactar molt, veure-la tan canviada, tan fràgil, tan malament. I tan sola. A aquell poble hi  havia anat feia uns anys, amb el seu marit, que després va morir. Hi van anar a mitges buscant un lloc més barat i també més tranquil.

A partir d'aquella visita, de tant en tant li vaig anar trucant. Aleshores la Marta passava per una fase de queixa generalitzada, com si els metges haguessin de ser capaços d'aturar-li o d'alleujar-li el seu procés d'empitjorament i els seus dolors creixents, cada cop més invalidants. Aquesta queixa era reiterada, i alhora contenia una contradicció gran, perquè ella rebutjava els analgèsics potents que li havien ofert. Els rebutjava perquè deia que la deixaven estabornida i amb uns efectes secundaris, de diferents tipus, molt molestes: volia ajuda, però alhora, rebutjava l'única que en aquell punt li podien oferir, perquè la que ella hauria volgut no existia.

La Marta no entenia, llavors encara no entenia, que el preu de no patir tant dolor comportava, en el seu cas i en general, haver d'assumir els efectes secundaris dels analgèsics potents (tant els efectes immediats, com els efectes a mitjà termini, amb la complicació de diferents funcions corporals).

Durant l'últim any, de mica en mica es va anar acostant a la realitat, a l'acceptació de la seva complicada situació. Fins que mig any abans de morir va decidir demanar l'eutanàsia, en la qual ja hi havia anat pensant, però fins aleshores amb dubtes, ràbies, sense acceptar la realitat i la irreversibilitat de la seva situació. I és que la Marta no era una persona que volgués morir: era una persona que, malgrat les ganes de viure que sempre havia tingut, havia arribat a un punt que ja no tenia forces per seguir suportant aquella vida duríssima que li tocava viure, cada vegada més dura.

Va ser també llavors, mig any abans de morir, que vaig començar a anar a veure-la més sovint. I potser tres mesos abans de morir hi vaig començar a anar cada setmana (a banda d'alguna trucada que ens poguéssim fer entremig). D'això ja n'he parlat, d'aquestes visites, agradables, i com estàvem a gust els dos junts, parlant, o mirant el cel i escoltant els ocells, durant hores. Sobretot era fàcil perquè ella llavors ja havia fet el pas d'acceptar plenament la irreversibilitat de la seva situació.

Al llarg de les diferents etapes de la Marta no li vaig dir mai que hagués de fer una cosa o una altra. El que sí que vaig anar fent va ser intentar afavorir que ella pogués anar ordenant els seus pensaments i les seves emocions. L'exemple més clar seria el d'anar-li comentant, de tant en tant, que per molt que molts metges diguessin que el dolor sempre era tractable, això era una veritat a mitges, a causa de les conseqüències de l'ús d'analgèsics potents. Un altre exemple, o tema rellevant, que vaig anar posant de tant en tant en mig de les converses era que els metges arribaven a on arribaven, i que esperar més d'ells i dels seus remeis era una equivocació. Perquè tenien els seus límits (ells i l'arsenal terapèutic que utilitzaven). Perquè "no tot tenia cura". I que a més, com totes les persones, de vegades també es podien equivocar, amb més raó si els toca treballar sota la pressió d'una càrrega de treball desmesurada (com sovint és el cas).

O també li deia, de tant en tant, que queixar-se no servia de res, perquè no hi havia llibre de reclamacions, per a aquest tipus de queixes, sobre "el malament que ens ha tractat la vida". I que l'únic efecte tangible de les queixes és que fan encara més penosa la vida de qui es queixa.

Però en cap moment, mentre ella estava enfadada i dubtava, li vaig suggerir que l'eutanàsia fos una bona opció. Mentre ella no va arribar a aquesta conclusió, crec que sempre em vaig limitar al fet que ella pogués anar fent un mapa de la seva situació "real", de manera racional, procurant mantenir sota control les emocions. I va ser ella, a mesura que va anar acceptant la realitat, segons els seus valors i les condicions que ella considerava que necessitava perquè seguir vivint li valgués la pena, qui va anar pensant en l'eutanàsia com una opció real, en el punt que estava. I més endavant la va demanar.

A partir d'aquest moment, de la primera petició, que no va prosperar a causa de la reacció evitativa del seu metge de capçalera, després d'uns tres o quatre mesos d'aquella situació estancada, i a la vista del seu estat de frustració, li vaig dir que, si estava convençuda que allò era el que volia, havia d'actuar d'una manera diferent (fins llavors tot s'havia limitat a trucades per telèfon). Que havia de fer una queixo o reclamació de manera formal, per escrit, per tal que en quedés constància.

Ella ho entenia, però li costava, perquè pensava que tot s'havia de poder resoldre amb bones paraules, cosa que malauradament moltes vegades no és així. Li va costar, però al final va fer també aquest pas i, després d'alguns entrebancs, val a dir que llavors menors, va poder completar el tràmit de la petició i aconseguir, al final, l'aprovació de la seva petició.

Crec, honestament, que la meva participació va ser tal com l'he exposat, d'un absolut respecte, sense cap mena de pressió. I crec que també, per això, al final vam acabar tenint el tipus de relació que vam tenir, d'una gran complicitat, confiança, fàcil, agradable, durant la qual vam poder parlar de moltes coses, una part de les quals ella fins aleshores no havia compartit amb ningú. I això crec que també va contribuir al fet que arribés al moment de morir, tal com ja vaig explicar, amb una gran serenitat i cap mena de dubte en relació amb la seva decisió.

Bé, aquesta és la història. Una història que, de manera resumida, té dues parts rellevants. La primera, la del paper que es pot fer com a amic, com a persona propera, que acompanya de manera respectuosa, sense pressions, algú en una situació tan complicada. Amb un respecte que no impedeix, en moments que consideres de desconcert de l'altre (un desconcert que li genera sofriment), ajudar-lo a fer un mapa de situació realista. "El seu", fet per ell.

I la segona, tal com he dit al principi, explicar mitjançant un exemple concret, que quan arribes a un moment tan complicat de la vida com el de la Marta, aquest procés de fer les paus amb un mateix, amb la pròpia realitat, i amb els professionals de la salut, i amb qui convingui, i alhora acceptar la finitud de la vida, és possible.

Que el desenllaç d'aquest procés íntim sigui decidir seguir apostant per seguir vivint, però gestionant les adversitats, les limitacions i els dolors des d'un estat de serenitat (sense queixes, sense retrets, amb estoïcisme), o optar per una eutanàsia, o un suïcidi (o un deixar-se morir d'inanició, sense menjar, havent pactat poder rebre els analgèsics que faci falta), considero que això ja és secundari. O si més no, aquest és el meu punt de vista.

--
(1) Cartas desde el infierno (1996). Planeta, 2004 (p. 88)

29 d’ag. 2024

Al bar

El bar el porten dos germans. Li dic a un que em cobri un cafè i un tallat, i ell li ho diu a l'altre. L'altre agafa una calculadora (no tenen caixa enregistradora) i comença a teclejar. Fa una ganyota, mou el cap, segueix teclejant. Remuga, segueix teclejant. Remuga més. 

Després d'una estona de teclejar li diu al seu germà el total del cafè i el tallat, i el seu germà, que ha estat mirant, impassible, com l'altre patollava amb la calculadora, em fa un somriure i em cobra tres amb vint.

No és una excepció: fan servir la calculadora per calcular aquestes quantitats, potser fins i tot la fan servir "per sumar un cafè".

A aquest bar normalment tenen el diari. De vegades el fullejo. Aquesta vegada, després de veure que ningú no el llegeix, ni a les taules de dins ni a les de fora, i que no està tampoc al seu lloc habitual, els pregunto on és. Em contesta el de la calculadora, disgustat, diu que a veure si algú se l'haurà endut... Però una mica més tard veig que surt del bar, i que quan torna porta el diari a la mà.

Li pregunto on era el diari, i em contesta, lacònic, sense mirar-me: "Al seu lloc". I com que jo insisteixo, llavors afegeix: "Si ningú no l'havia anat a buscar (a la botiga on el recullen), com podia estar aquí?" Han obert a les nou, ara són quarts de dotze. Em meravellen, aquests dos germans.

Mentre estic al bar entra un dels alcohòlics del poble. Va directe a la barra, li posen un bon raig no sé si de whisky, vodka o alguna cosa d'aquestes fortes. Llavors, com a les pel.lícules de l'oest, es beu el got d'un glop i surt al carrer un altre cop, amb els ulls una mica brillants; segurament no és el primer glop del dia. Quan em passa pel costat ens saludem; em cau bé, és una bona persona.

Entra un marroquí, un home que deu passar dels cinquanta anys, i un pagès se li adreça. Li diu que dilluns comencen a collir els raïms. El marroquí no parla ni un borrall ni de català ni de castellà, i com que el pagès no té clar si l'està entenent, treu el mòbil i li ensenya el calendari: "avui", i assenyala amb el dit el dia del calendari; "el dia que comencem", i assenyala el dilluns. Ho repeteix dues, tres, quatre vegades... Però amb la cara que fa el marroquí, mig hermètica i mig encantada, ves a saber si ho ha entés.

Després parlo un moment amb aquest pagès, i em diu que aquest marroquí és completament analfabet. Però és un bon treballador, i molt bona persona, ho subratlla.

Els bars, i més els bars de poble (saps quin peu calça la majoria de la gent), tenen això, que t'hi pots entretenir observant qui va entrant, què diu, què va passant. És com anar al cine, però més barat (si només et prens un cafè). De vegades la pel.lícula del bar no és res de l'altre món, i altres vegades la pel.lícula és més interessant.

Avui, la pel.lícula (només n'he explicat unes escenes, no totes), era força bona. Sobretot l'escena estel.lar, la de la calculadora.

24 d’ag. 2024

Visites, passejades i amanides

Enciam, tomàquet, carbassó, ceba i llenties de la nevera. Verdolagues, pixallits (dent de lleó), menta, poliol i orenga dels voltants de la casa. És l'amanida del meu esmorzar els dies que m'estic a casa de l'amic que he anat a veure.

Hi vaig arribar fa uns dies; una caminada de tres quarts d'hora, des del poble on para l'autobús. Al migdia, amb un bon sol i força calor, però agradable, entremig de camps de blat de moro i gira-sol. A mig camí, pispo (robo) una panotxa de moresc tendre i la vaig rosegant.

Una tarda ens enfilem muntanya amunt per un torrent per revisar la canonada d'aigua que, des del punt de captació, arriba fins a la casa. A una petita cisterna que hi ha entremig hi trobem tritons. Cinc tritons. A la cisterna hi entra aigua, i en sobreïx, però es veu que els tritons no han trobat la manera de sortir-ne, i s'hi han anat acumulant. Agafem els tritons i els deixem al petit torrent.

Aquest amic ni tan sols ho sabia, que al torrent del qual agafen l'aigua hi hagués tritons. Que hi hagi tritons és un bon indicador, una garantia: només viuen en aigües molt netes. Si no m'equivoco, són tritons pirinencs, un dels quatre tipus de tritons que hi ha a Catalunya.

Aquests dies de vegades pessigo prunes negres i peres, d'una prunera i una perera que hi ha a tocar. I alguna figa, ara tot just comencen a madurar les primeres. Quan m'atueix la calor em fico a la bassa d'un antic molí que hi ha una mica més avall. Un dels dies, a la tarda, de cop s'ennuvola, i fa un bon xàfec. M'estic una estona sota la pluja, a gust, deixant que m'amari.

Hi ha molt silenci, un aire molt net, molta llum; al davant de la casa hi ha prats, i més avall camps de conreu. Al darrere, el bosc que s'enfila muntanya amunt, un bosc espès, gran, de roures i alzines.

De vegades, segons per on passo m'ortigo una mica, o em piquen els mosquits. Tinc els anys que tinc i m'agrada veure que aquestes petites molèsties no em mortifiquen gaire. A més, per sort, i perquè vigilem, a dins de la casa de nit no n'hi ha, de mosquits.

De vegades enyoro aquest tipus de vida, semblant a la que feia quan era jove. Tan diferent de la vida actual, des de fa anys molt urbana, tot i que aquesta vida urbana d'ara també la visc a gust. No em pesa.

Penso que tinc aquesta sort, la de saber-me adaptar. Si toca això, bé, si allò, també. I en cada cas, d'això, allò o el que sigui, miro d'aprofitar el bo que té, sense enyorar el que no hi ha. No em costa, em surt fàcil: "aquí i ara".

D'altra banda, sóc conscient, molt, que tinc un cos cada cop més envellit, tot i que fins ara no em puc queixar: encara es porta força bé. I del cap igual: fins ara no en tinc tampoc cap queixa. De fet, crec que el cap em funciona millor que temps enrere, que quan era jove. És clar, això també degenerarà (cap i cos), si no em moro abans... però aquest és un altre tema (avui no toca, ja en parlo prou altres vegades); de moment estic en el punt que estic. 

El dia que marxo faig la passejada en sentit invers, fins al poble per on passa l'autobús. També al migdia, amb una bona solellada. Quina sort, conservar encara aquest grau d'autonomia!

22 d’ag. 2024

Les xarxes socials

(continuació de "Estic Mona? Doncs vinga!")

El dia que va morir la Marta, a l'altra punta del pis es va esperar una amiga seva. Així ho havien acordat les dues, ja que després, aquesta amiga s'havia d'encarregar d'alguns tràmits. Com que el pis era petit, aquesta amiga anava sentint, sense acabar d'entendre-la, la conversa que mantenien la metgessa, la infermera i ella. Una conversa en un to de veu relaxat, barrejada amb algunes rialles. Després, la conversa es va anar apagant i al final es va fer el silenci. S'havia acabat.

Una hora després vaig trucar a aquella amiga, i em va dir que tot havia anat de la forma prevista. Jo tenia l'encàrrec (a més d'altres encàrrecs), de llavors avisar  la seva família. Quan anava a fer-ho, em va trucar un amic i em va dir: "Saps que ha mort la Marta?" Aquell amic meu em va dir això, i jo em vaig quedar desconcertat. Em va explicar que, a ell, li ho havia dit un conegut seu que se n'havia assabentat en una xarxa social. Feia just una hora que havia mort i ja era a les xarxes socials!

El cas és que era així. Vaig trucar al parent que tenia com a referent, li vaig dir que tot havia anat com havia d'anar, i li vaig explicar també això de les xarxes socials, i que no entenia què havia passat. Per sort, a aquest parent no li interessen en absolut les xarxes socials, i encara no s'havia assabentat de res, i em va dir que probablement ningú de la seva família no se n'havia assabentat encara, perquè si hagués sigut així li ho haurien dit. Ells ja  sabien que aquell matí estava prevista l'eutanàsia, però els faltava la confirmació que ja s'havia dut a terme.

El que va passar em va recordar un cas semblant, d'unes setmanes abans, quan va morir el Paul Auster. La seva dona, la Siri Husvedt, es va queixar que, abans que la família pogués comunicar la mort, la notícia ja corria per les xarxes socials.

Després vaig esbrinar què havia passat. Una persona, sense cap mala intenció, va cometre una badada, i una altra persona, aquesta amb un afany de protagonisme indiscutible (volia ser la primera, "ella", en fer-ho públic), aprofitant-se de la badada, va posar immediatament en circulació la notícia: "La Marta ha mort". 

No era el que havia volgut la Marta, que arribés abans a les xarxes socials que a la família. Com que ja havia mort, es va estalviar aquest disgust.

15 d’ag. 2024

Un altre sense sostre

Era un home d'uns setanta anys. Prim, mal afaitat. Duia una gorra fosca, una samarreta molla (no se sabia si d'aigua o de suor), i una motxilla petita i vella. Va entrar a la biblioteca i va seure a la zona dels diaris i en va agafar un. Al cap d'una estona, una dona que estava asseguda unes butaques més enllà, de potser uns quaranta anys, probablement compadida d'aquell vell, es va aixecar, se li va acostar i li va oferir un bitllet de vint euros.

L'home gran va fer un gest de sorpresa. 

Jo era a la vora. Vaja, era tan a la vora que no hi podia estar més: aquell home era jo.

Li vaig donar les gràcies i li vaig dir que no, que no em calia. Ella va insistir, i jo també vaig tornar a insistir; que gràcies, però que no em calia. Així es va acabar: ella va tornar a la seva butaca i jo vaig seguir llegint el diari. Quan vaig marxar li vaig dir adeu.

Tinc un parell d'amics que de vegades em diuen que semblo un indigent. Potser tenen una mica de raó, perquè de coses semblants al llarg dels anys me n'han anat passant. Bé, suposo que és millor que et passi això que t'intentin atracar per robar-te la cartera...

--
Fa uns mesos vaig explicar aquesta altra anècdota:
https://passavolant.blogspot.com/2024/04/un-sense-sostre-mes.html

14 d’ag. 2024

L'ull nou

Ja vaig explicar que el Joseph va perdre un ull, a causa d'una infecció que es va anant complicant, sobretot perquè la vida al carrer, dormint a terra amb uns cartrons, no afavoreix precisament la higiene extrema que requeriria un ull infectat. I com que a sobre ell no és molt curós, sinó més aviat una mica graponer, doncs encara pitjor.  (1)

Després va aparèixer amb un pegat de pirata, un tros de roba negre aguantat amb una goma. Més endavant, es veu que el pegat de pirata se li fa fer malbé, o el va perdre, i anava sense res. L'ull ja no tenia el mal aspecte que havia tingut; potser li havien tret, perquè se li veia una bola blanca. 

Fa poc, un dia va aparèixer amb un ull nou. Diu que "el médico" li va ensenyar ulls diferents, fins que al final en van trobar un que als dos els feia el pes. No és ben igual que el bo, però li queda molt bé. Ell n'està molt content.

Amb el seu parlar peculiar, difícil d'entendre a causa del seu migrat vocabulari i la seva migrada gramàtica (més alguna mena de problema mental), em diu que li han buscat un lloc per viure fora de Barcelona, en un poblet. Quan li pregunto quin, no me'n sap dir el nom. Diu que potser d'aquí a un mes hi anirà.

A veure si algun dia em trobo pel carrer una coneguda seva, que també havia sigut una sense sostre. Igual que ell, també és hongaresa. Ara ella viu a un mini apartament que li van buscar els serveis socials, i hi viu feliç. Per saber de manera fiable coses del Joseph ella és una bona informadora, perquè el que és ell, no saps mai fins a quin punt el que explica és com ho explica. De vegades potser és tot inventat, sobretot quan "la seva concentració d'alcohol en sang" és elevada. 

En qualsevol cas, hi ha coses del tot segures. Per exemple, que aquest ull nou li queda molt bé.

13 d’ag. 2024

Un cafè amb llet i dues pastes

Em torno a trobar el Domingo. Aquesta vegada, a l'andana del Passeig de Gràcia. Li pregunto si va cap al poble i em diu que no, que va a l'estació de Sants, que hi fan el cafè més bo i més barat. Diu que a Sants es prendrà un cafè amb llet i dues pastes, i que després anirà a Sarrià, a dutxar-se (ja es veu que aquesta nit ha dormit al carrer). Després de la dutxa, diu que anirà a la Rambla de Catalunya, i em fa un gest de complicitat; hi anirà a captar, la seva "feina" quan marxa del poble per tombar d'aquí cap allà (val a dir que sense cap necessitat, només perquè li agrada).

Fa mig any va estar bastant malalt, feia molta mala pinta i se sentia molt afeblit. Llavors va dir que no tornaria a dormir més al carrer, ho assegurava. Però com que viu al dia, ara ja no hi pensa, en què llavors s'ho va passar força malament... Té mala memòria.

També em diu que està esperant que, d'aquí a uns dies, li truqui el pagès del poble que de tant en tant li dona feina, ara, per anar a collir raïms. I es queixa perquè cada vegada hi ha més vinyes que es cullen amb màquines, i això vol dir que hi ha menys jornals per collir els raïms a mà. A canvi, fa uns mesos va tenir la feina, que abans no existia, d'apujar els filferros de les vinyes emparrades, per tal que la nova brosta quedi afilerada i a les màquines recol.lectores els vagi bé a l'hora de la verema.

L'últim que em diu és que un dia d'aquests anirà a Madrid, perquè la darrera vegada que hi va anar va deixar-hi una caçadora perquè la hi rentessin... Però també parla d'anar a Saragossa, i a Sevilla, per motius diferents a cada lloc.

Si el Domingo no existís, si no existissin "els diferents Domingos que existeixen", persones així, diferents, originals, amb curioses peculiaritats, de vegades barrudes, caldria inventar-ne algunes, d'aquestes persones, perquè sense elles la vida seria més grisa, monòtona.

28 de jul. 2024

Obre la boqueta

"Au, obre la boqueta. Mooolt bé! Una altra vegada, però mira'm, m'has de mirar, ara torna a obrir la boqueta, així, una altra miqueta. Vida meva, oi que és bo? Encara te'n queda una micona, carinyet, has de menjar, t'has de posar fort..."

Sento només la veu. És una veu de dona, no la veig perquè la cortina m'ho impedeix. El "carinyet", després, veig que és un home que deu rondar els noranta anys. No sé quin és el motiu pel qual està aquí, però vaig entenent que també té una demència avançada.

La dona que li peixa el menjar per l'edat suposo que deu ser la seva dona. Li diu Manel. Quan li diu o pregunta alguna cosa al Manel, ell en general no contesta. I quan el Manel diu alguna cosa, no se l'entén. 

Durant una estona que se l'enduen a no sé on, miro a l'altre costat de la cortina i al seu llit hi veig algunes corretges. La propina: a més de molt gran, físicament atrotinat i mentalment esgarriat, lligat.

"Obre la boqueta, t'has de posar fortet..."

Aquest és el tercer company d'habitació del Joan Pintor (el segon va ser el de la sacarina); si al Joan no li donen l'alta aviat, ja veurem les sorpreses que encara m'esperen...

26 de jul. 2024

Sal i sacarina

El nou company d'habitació del Joan Pintor al sociosanitari, quan li porten el sopar, es queixa que no hi ha sal al puré de verdures. L'auxiliar li diu que el seu menjar és sense sal, ell fa cara de sorprès i, a continuació, li diu:

- Doncs si no hi ha sal, sacarina.
- Sacarina per posar al puré de verdures? La sacarina és dolça.

Ell insisteix, encara més rotund:

- Si no hi ha sal, sacarina!

Que sí, que no, que sal o sacarina, al final l'auxiliar, com que té feina a les altres habitacions va a buscar-li un sobret de sacarina. I ell se la posa al puré.

El Joan Pintor no entén què diuen, perquè està mig sord. Ha arribat aquí fa tres dies, després de tres dies a l'hospital; el van ingressar a causa dels problemes, no greus, i ara encara més atenuats, que tenia a causa de la covid que havia agafat.

El Joan es queixa, diu "que fa tres setmanes que és aquí i ningú no l'ha vingut a veure". Li dic que no és així, que fa només tres dies, i que el primer dia va venir una neboda seva. Amb la mà fa que no, i després insisteix, "tres setmanes". Doncs que siguin tres setmanes.

Anar de visita a aquests llocs m'agrada. I m'entristeix, em deprimeix. Sembla una contradicció, però té el seu sentit. Venir aquí, veure aquestes persones tan deteriorades, moltes de les quals més que millorar el que faran serà anar allargant el seu irremeiable deteriorament, cada vegada menys autònomes, més dependents, més medicades, és un bon recordatori d'un estat al qual no vull arribar de cap manera.

És veritat que aquí, al sociosanitari, també hi ha persones que es refaran i tornaran a tenir una vida més o menys normal, o normal del tot, algunes. Però jo em refereixo a aquestes altres. Algunes amb aspectes cadavèric, estirades als llits, com mòmies, immòbils, sovint amb la boca oberta, respirant mínimament. Com que la majoria de les habitacions tenen la porta oberta, quan passes vas veient alguna d'aquestes escenes.

Abans d'acomiadar-me del Joan Pintor m'adreço al seu company d'habitació, el de la sacarina. No li pregunto si el puré era bo, però veig que se l'ha acabat.

- Vostè té família?
- Sí, sóc Vidal de Montclar.
- Dic si té família, o algú que el vingui a veure.
- I tant, Vidal de Montclar!
- Bé, jo me'n vaig, ja ens tornarem a veure...